(AUDIO) Valul 5 Covid în jud. Iaşi: Creşte numărul reinfectărilor şi a cadrelor medicale pozitive
Publicat de Andreea Drilea, 9 februarie 2022, 12:25
În acest al cincilea val Covid, aproximativ 20 la sută dintre cadrele medicale din judeţul Iaşi sunt infectate cu virusul Sars CoV-2.
Directorul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, Florin Roşu a declarat că situația era previzibilă de aceea s-a decis ca în anumite sectoare, cadrele medicale să lucreze în mai multe schimburi şi să existe angajaţi în stand-by:
Florin Roşu: „Aşa cum am preconizat, constant, peste 20% din rândul cadrelor medicale se pozitivează. În aceste condiţii, cadrele medicale trebuie să intre în carantină sau în izolare în funcţie de decizia Direcţiei de Sănătate Publică şi, sigur, în funcţie de ancheta epidemiologică. Cu toate acestea, am gândit strategii, astfel încât, actul medical să nu aibă absolut deloc de suferit. Avem cadre medicale foarte bine pregătite care în momentul de faţă sunt în stand-by astfel încât să înlocuiască imediat un alt cadru medical care, pentru o perioadă scurtă de timp, nu poate să îngrijească pacienţi.”
Florin Roşu a mai spus că singurele măsuri care dau randament în momentul de faţă sunt: păstrarea distanţării sociale, purtarea măştii de protecţie şi continuarea vaccinării.
Florin Roşu: „În momentul de faţă infectările sunt comunitare. În consecinţă cadrele medicale nu contactează boala în momentul în care îşi exercită actul medical ci în momentul în care intră în legătură cu celelalte persoane, aşa cum spuneam, în comunitate. Spitalul reprezintă unul dintre cele mai sigure locuri în ceea ce reprezintă transmiterea Covid19. Pentru a preveni această transmitere, recomand cu tărie purtarea măştii de protecţie indiferent că discutăm de spaţiile închise sau deschise, distanţarea fizică şi, fără doar şi poate, continuarea vaccinării.”
În judeţul Iaşi, în acest al cincilea val Covid, s-a constatat că aproximativ 25-30 la sută dintre îmbolnăviri sunt la pacienţi care în urmă cu peste un an s-au mai infectat cu virusul Sars CoV-2.
Directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi a anunţat că infectările anterioare nu imunizat organismul în faţa infecţiei cu virusul Sars CoV-2 şi a avertizat că lipsa vaccinării va duce la creșterea numărului de cazuri ceea ce pe termen lung va determina apariţia de noi tulpini.
Vasile Cepoi: „Infectarea nu duce la imunizare şi, prin urmare, dacă nu vom reuşi să limităm numărul de infectări, există riscul apariţiei unor noi tulpini. În fiecare zi avem un număr de 200-300 de cazuri, pacienţi care au mai fost infectaţi o dată sau de două ori cu acest virus. Prin urmare, acea idee răspândită că imunizarea în masă se va produce ca urmare a infecătării în masă, nu este reală. Probabilitatea de a se îmbolnăvi din nou există şi avem şi cazuri grave, avem şi cazuri care au ajuns la Terapie Intensivă dintre cei reinfectaţi. Pe de altă parte, sunt studii care arată că la un număr de câteva luni de la infectarea cu Covid pot să apară o serie de complicaţii care sunt consecinţa leziunilor produse de infecţia Sars CoV-2.”
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)