Botoșani: Un copil fuge de acasă sau din grija statului aproape în fiecare zi
Publicat de , 26 februarie 2015, 11:19
Aproape zilnic, un copil fuge de acasă sau din grija statului, iar pentru a fi adus înapoi este nevoie de intervenţia poliţiei.
Potrivit datelor prezentate în şedinţa Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică reiese că, în 2014, au fost declaraţi dispăruţi 217 copii.
Dintre aceşti, 156 au fugit din mediul familial, 61 din centrele de ocrotire, iar 29 de la Liceul Special „Ion Pillat” din Dorohoi.
Comisarul Daniela Gheorghiescu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratul Judeţean de Poliţie a declarat că, din cele 217 cazuri, mai sunt în lucru trei. Psihologii susţin că, în ceea ce-i priveşte pe copiii din familii, aceştia aleg să fugă de acasă invocând rele tratamente, pentru a-şi determina părinţii să le acorde atenţie sau pentru a avea libertate.
Pentru că dispariţiile de copii mici au cel mai mare risc să se încheie tragic, specialiştii au mai multe sfaturi pentru ca o rătăcire accidentală, spre exemplu, să nu se transforme într-o răpire.
Astfel, micuţii ar trebui instruiţi de la trei ani că, dacă se pierd într-un magazin, trebuie fie să stea pe loc fie să se adreseze unui angajat al magazinului, paznic sau poliţist, dar în niciun caz unui străin.
La fel, copiii trebuie învăţaţi să evite străinii care afişează o dărnicie exagerată şi trebuie ascultaţi dacă spun că preferă să nu stea în apropierea unei persoane, chiar şi apropiată.
De asemenea, de la vârsta şcolii, copiii ar trebui să aibă un telefon mobil, dar nu de valoare, şi să ştie să apeleze membrii familiei sau să sune la 112. (Oana Filip/ FOTO bzi.ro)