Informaţii utile pentru ucrainenii care caută adăpost în România
Publicat de Andreea Drilea, 28 februarie 2022, 17:14
Mii de ucraineni se refugiază în România, fugind de războiul care le-a schimbat vieţile într-o clipă. În acest vacarm geopolitic, emoţional, logistic, este nevoie de informaţii corecte şi clare.
Refugiaţii pot intra în România prin oricare dintre punctele oficiale de trecere a frontierei. De ce acte au nevoie? Dacă sunt în posesia unui paşaport pot intra şi sta în România timp de 90 de zile. Pot intra şi cei care nu au un astfel de act sau o carte de identitate, aplicând pentru statutul de refugiat chiar de la punctul de trecere a frontierei. Copiii au acces, de preferinţă, pe baza certificatului de naştere şi pot trece graniţa fără părinţi sau fără a fi nevoie de procură semnată de părintele care nu îl însoţeşte.
Se poate sta în România până la 90 de zile, ulterior fiind nevoie de o cerere de azil depusă la Inspectoratul General pentru Imigrări (IGI), Poliţia de frontieră, Administraţia Naţională a Instituţiilor Penitenciare sau la secţiile de poliţie din ţară, mai exact la cele care dispun de centre de detenţie sau detenţie temporară.
Există numeroase iniţiative ale statului român sau ale voluntarilor pentru a-i ajuta pe refugiaţi.
Asociaţia Code for Romania a lansat platforma Dopomoha.ro. Dopomoha înseamnă ajutor în ucraineană, iar refugiaţii ucraineni pot găsi aici informaţii detaliate despre procedura de intrare în ţară, metodele de solicitare a azilului în România, drepturile şi obligaţiile acestor persoane, la ce resurse pot avea acces etc.
Platforma este un ghid general de informare şi sprijin pentru cei care vor să se adăpostească în România din cauza războiului din Ucraina şi poate fi accesată prin browser de pe orice dispozitiv. Ea este disponibilă în limbile ucraineană, română, engleză şi rusă. Platforma va fi actualizată permanent cu informaţii utile verificate de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, Consiliul Naţional Român pentru Refugiaţi şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, United Nations High Commissioner for Refugees, după cum a informat Asociaţia Code for Romania, într-un comunicat.
Uniţi pentru Ucraina este un grup de sprijin pe Facebook, https://www.facebook.com/groups/unitipentruucraina/, similar este şi Voluntari în Europa, https://www.facebook.com/voluntarieu/. Ambele grupuri primesc voluntari.
Totodată, Uniunea Ucrainenilor din România a publicat o listă cu persoane de contact, pe regiuni, la care refugiaţii pot apela cu încredere, https://uur.ro/?lang=en.
Nu în ultimul rând, sunt implicate toate marile organizaţii internaţionale de profil, UNHCR, Doctori Fără Frontiere, Crucea Roşie Ucraina şi România sau UNICEF.
Mobilizarea este fără precedent şi în rândul unor asociaţii şi ong-uri româneşti care oferă cazare şi hrană pentru refugiaţi.
(Rador/Foto radioiasi.ro)