MIRacol – o campanie a elevilor alecsandriști pentru Ucraina
Publicat de ralucadiaconiuc, 7 martie 2022, 14:26
Colegiul Național „Vasile Alecsandri” Iași s-a alăturat eforturilor de ajutorare a celor încercați în aceste momente dificile, prin organizarea unor activități incluse în Campania MIRacol, o campanie construită în jurul sensului cuvântului Mir (Мир), care înseamnă Pace. Campania și-a propus să contribuie la rezolvarea unor probleme actuale generate de criza din Ucraina, la promovarea valorilor și principiilor europene, precum și la dezvoltarea deprinderilor de participare activă și responsabilizare a tinerei generații.
O primă activitate s-a desfășurat la nivelul școlii în perioada 25 februarie – 7 martie și s-a concretizat în colectarea de alimente neperisabile, produse de igienă, jucării etc. Marți, 8 martie 2022, toate produsele colectate vor fi preluate de către Biroul de Asistență Socială al Centrului eparhial din cadrul Arhiepiscopiei Iașilor și Asociația Națională a Surzilor din România, Filiala Iași și vor fi distribuite refugiaților ucraineni găzduiți la Centrul de evenimente Agora, mulți dintre ei fiind persoane cu deficiențe de auz și/sau vorbire.
Tot în ziua de 8 martie, elevii școlii vor celebra „Ziua gestului frumos” și vor ieși în fața școlii cu baloane galbene și albastre (culorile drapelului Ucrainei), pe care vor scrie în lb. engleză/germană/franceză mesaje de pace și susținere pentru poporul ucrainian. De asemenea, un drapel cu suprafața de 24 m², ca simbol identitar al Ucrainei, va fi desfășurat de elevii alecsandriști, ocazie de a evidenția importanța apartenenței la valorile și simbolurile care construiesc identitatea unei țări.
O altă activitate inclusă în Campania MIRacol a fost organizată pe parcursul săptămânii trecute de elevii majori ai claselor a XII-a. Pentru a fi solidari cu cetățenii ucraineni aflați în suferință, elevii au donat sânge la Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Iași, dorind să demonstreze, prin gestul lor, ce înseamnă să ajuți.
Campania este despre miracolul lui „împreună”, fiind centrată pe capacitatea fiecăruia de a face schimbări mici, gesturi aparent neînsemnate, dar care, alături de altele asemănătoare, pot contribui la o schimbare în bine. Considerăm că, prin implicarea în acțiuni de voluntariat și furnizarea de ajutor umanitar, putem veni în întâmpinarea nevoilor refugiaților ucraineni. În același timp, campania este o oportunitate de a ne învăța elevii despre cetățenie activă și democrație, solidaritate și empatie, valori necesare pentru creionarea unei societăți pașnice și tolerante.
Pentru mai multe detalii și informații:
Cristina Vameșu
Prof. consilier școlar, coordonator campanie
0742 666222; cristina.vamesu@cnvais.ro
(Comunicat de presă)