Suceava: Voluntarii, primii oameni din România care întind mâna refugiaţilor din Ucraina
Publicat de Andreea Drilea, 8 martie 2022, 06:52
Sute de voluntari, reprezentanţi a numeroase organizaţii nonguvernamentale, printre care şi cei ai cultelor religioase din România, s-au implicat în campaniile umanitare de susţinere a refugiaţilor ucraineni.
În toate punctele de trecere a frontierei, aceştia oferă persoanelor care fug de războiul din Ucraina fie ajutoare materiale, sub formă de alimente, fie chiar suport pentru depăşirea traumelor provocate de plecarea bruscă de acasă.
Unul dintre cele mai importante roluri în susţinerea ucrainenilor afectaţi de invazia Rusiei îl au traducătorii, cei care îi ajută pe refugiaţi să înţeleagă limba română atunci când intră pe teritoriul ţării noastre şi au nevoie se consultanţă.
Un astfel de rol îl joacă şi Tatiana Oleinic, care vorbeşte atât ucraineană, cât şi rusă. Femeia merge zi de zi în Punctul de Trecere a Frontierei de la Siret, unde îi întâmpină pe refugiaţi şi este unul dintre primii oameni care iau contact cu suferinţa acestora.
‘Sunt voluntar, traducător din limba rusă – ucraineană. Sunt foarte multe cazuri, în papuci de casă, cu copii îngheţaţi, flămânzi, stresaţi, extraordinar de stresaţi. Le e frică de orice, dar noi le dăm încrederea că sunt aici pentru orice şi, odată ce au ajuns pe teritoriul României, să fie singuri că noi o să ne străduim să îi repartizăm, oriunde vor ei, în siguranţă’, a declarat, pentru AGERPRES, Tatiana Oleinic.
Ea recunoaşte că emoţiile trăite o marchează, însă nu lasă să se vadă aceste stări în timp ce îi ajută pe ucraineni.
‘Dacă m-aş implica emoţional, nu aş putea să lucrez. Sunt aici de săptămâna trecută şi, într-adevăr, când mă duc seara acasă, sunt cazuri care, când ajung acasă, mă şochează’, a adăugat translatorul român.
Un adolescent îi aşteaptă din Ucraina pe cei care vorbesc franceză sau engleză. Le preia problemele şi încearcă să îi ajute.
‘Fac şi eu ce pot. Mi se pare atât de… A venit totul dintr-odată. Nu se aştepta nimeni şi acum încercăm să ne adaptăm, că nu avem ce face’, mărturiseşte acesta.
Punctul de Trecere a Frontierei de la Porubne-Siret este cea mai aglomerată cale de acces în România pentru refugiaţii ucraineni. Mii de oameni aşteaptă zilnic la cozi uriaşe pentru a ieşi din ţara aflată în război, sperând că România le oferă, cel puţin temporar, liniştea pe care ruşii le-au luat-o. AGERPRES/FOTO radioiasi.ro