(AUDIO) Liga Studenților din Iași a depus plângere la DNA împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru abuz în serviciu
Publicat de Andreea Drilea, 17 martie 2022, 11:40
Liga Studenților din Iași a depus plângere la DNA împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru abuz în serviciu.
Liga susține că, prin decizia ministrului de revenire bruscă la activitatea didactică în format fizic, au fost încălcate normele legale în vigoare, neexistând soluții pertinente care să vină în sprijinul studenților.
Președintele de onoare al Ligii Studenților din Iași, Silvian Man: „Am depus o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva Ministrului Educaţiei datorită situaţii pe care acesta a creat-o, aducând practic prejudicii studenţilor în România, având în vedere că el încalcă în momentul de faţă Articolul 40 din Legea 55/2020, care permite universităţilor ca până la finalul anului universitar în curs să poată să-şi desfăşoare activitatea didactic în mod online sau hibrid. Cu toţii ne-am dorit întoarcerea la cursuri în format fizic însă este nevoie de o perioadă de tranziţie, este nevoie de măsuri pentru susţinerea studenţilor, să ne punem în situaţia unui student care este chemat la facultate din senin, care nu are cazare şi trebuie în mai puţin de o săptămână să-şi găsească chirie sau spaţiu în cămin.”
Președintele de onoare al Ligii Studenților din Iași, Silvian Man, a subliniat, totodată, că demersul inițiat nu este unul de susținere a școlii online, ci de protejare a actului educațional, al cărui principal beneficiar este studentul.
Potrivit acestuia, mulți dintre studenți sunt obligați acum să își găsească în timp record un loc de cazare, iar cei care s-au angajat în perioada stării de alertă – să își părăsească locul de muncă.
Organizația vine cu o serie de propuneri care să amelioreze situația studenților. Silvian Man: „Sunt pe de o parte măsuri pe care le pot adopta Unviersităţile, pe cont propriu, cum ar fi măsura ca acesta să ofere anumite subvenţii pentru cazarea acelora care nu au loc în cămin, în speţă pentru cei care au făcut un contract de chirie, pe partea cealaltă sunt măsuri care trebuie să le adopte, cel mai sigur ministerul din acest punct de vedere, adică pe de o parte o aministie generală a ceea ce priveşte absenţele, eventual printr-un ordin de ministru pentru că în momentul de faţă sunt studenţi care nu pot participa fizic la activitatea didactică şi sunt facultăţi unde nu s-a deciz o perioadă de tranziţie ori aceştia acumulează absenţe, prin urmare există riscul ca aceştia să intre în restanţă. Sunt şi măsuri care se leagă şi de modul în care aceştia sunt reprezentaţi, nu a existat o consultare a tuturor studenţilor şi sunt şi măsuri care se leagă concret de problema cazării, anume cea în cămine. Noi am propus ca stundeţii care doresc să primească un coleg în plus în cameră să se permită acest lucru şi, de asemenea, propunem ministerului să continuie, de fapt, acest învăţământ în special în format hibrid pentru stundeţii de la master pentru că marea parte dintre ei sunt agajaţi.”
(Radio Iaşi/Letiţia Gheorghiu/FOTO radioiasi.ro)