(AUDIO) Iaşi: Consilierii judeţeni au aprobat indicatorii tehnico economici pentru construirea Instiutului de Cardiologie
Publicat de Andreea Drilea, 29 martie 2022, 18:06
Consilierii județeni de Iași au aprobat astăzi studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru construirea Insititutului Regional de Medicină Cardiovasculară din Miroslava.
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe a subliniat importanța acestui institut care va deservi întreaga zonă a Moldovei, cu 5 milioane de locuitori:
Costel Alexe: După un an de zile de când au început lucrările pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici, plenul CJ Iași a votat acest studiu pentru construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară de la Miroslava care, sperăm, să fie implementat cât mai repede. Necesitatea acestui institut regional este evidentă, nu doar pentru județul nostru, ci pentru întreaga regiune a Moldovei, cu 5 milioane de locuitori, neavând un institut care să satisfacă nevoile comunității și să ofere un act medical de calitate, din cauza infrastrcuturii precare.
Valoarea totală a proiectului este de 330 de milioane de euro, fără TVA, a mai spus președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe:
Costel Alexe: Noi sperăm ca, împreună cu Ministerul Sănătății, care are contribuție proprie, CJ, de asemenea, să accesăm fonduri europene prin PNRR. Acum să vedem cât vom putea obține astfel, urmând ca apoi și noi, și Ministerul Sănătății, și Primăria Miroslava, să stabilim ce și cum vom reuși fiecare să finanțăm.
Președintele grupului consilierilor social-democrați, Cristi Stanciu, a precizat că suma este exagerată, deorece în indicatorii tehnico-economici se precizează că un metru pătrat de construcție poate ajunge la 4 mii de euro:
Cristi Stanciu: Sperăm ca, în cel mai scurt timp, să se identifice toate sursele de finanțare necesare amenajării și implementării acestui proiect de investiții deosebit de important, fie ca vorbim de fonduri europene, guvernamentale sau o contribuție proprie a CJ. Sigur, sunt și o serie de aspecte care vizează indicatorii tehnico-economici, pentru că am văzut din cuprinsul proiectului că, acolo, un metru pătrat consstruit poate ajunge la sume între 3.000 și 4.000 de euro, ceea ce mi se pare destul de mult, dar important este ca, în derularea procedurilor de achiziție și din clauzele contractuale să se reușească să se obțină un preț cât mai bun.
(Radio Iași/Constantin Mihai/Foto radioiasi.ro)