Începe campania de informare privind administrarea iodurii de potasiu
Publicat de gabrielarotaru, 30 martie 2022, 07:35
Ministerul Sănătăţii începe campania de informare a populaţiei privind administrarea iodurii de potasiu.
Ministrul Alexandru Rafila subliniază că aceste pastile, utilizate în cazul producerii unui incident nuclear, care se soldează cu creşterea nivelului de radiaţii, trebuie luate doar la indicaţia autorităţilor.
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că pastila cu iodură de potasiu se ia doar de persoanele până în 40 de ani.
Alexandru Rafila: Se administrează la copiii nou-născuţi, până la vârsta de o lună un sfert de comprimat; jumătate de comprimat la copiii cu vârsta de până la 3 ani, între 3 şi 12 ani un comprimat; la copiii peste 12 ani şi adulţi două comprimate, iar la adulţii peste 40 de ani nu se recomandă această profilaxie, cu excepţia dacă adultul este exact în zona în care se petrece incidentul nuclear, ceea ce în România nu este cazul.
Tratamentul se administrează într-un timp optim de maximum opt ore de la anunţul autorităţilor şi nu trebuie să depăşească 24 de ore, pentru că atunci este inutilă această pastilă.
Alexandru Rafila: Administrarea de pastile de iodură de potasiu trebuie făcută în cazul unei urgenţe, doar la indicaţia autorităţilor, deci nu trebuie luate în niciun caz înainte, în mod preventiv, ci doar dacă există un astfel de anunţ public că aceste pastile ar trebui luate dacă există în proximitatea României un incident nuclear, iar acest incident se soldează şi cu creşterea nivelului de radiaţii în România şi există iod radioactiv în cadrul acestei radiaţii. Altfel, nu trebuie luate.
Alexandru Rafila a mai adăugat că administrarea se face în doză unică. (Rador/ FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro)