S-a deschis Centrul de Informare și Suport Iași – Ucraina
Publicat de Lucian Bălănuţă, 5 aprilie 2022, 16:23
Răspundem, astfel, la nevoia de a centraliza toate informațiile necesare refugiaților pentru a-și rezolva mai ușor problemele, fie că este vorba de soluții digitale, fie de interacțiuni cu diverse instituții sau organizații. Centrul va oferi, în mod special, suport celor care simt nevoia să discute față în față cu o persoană, nu doar la telefon sau prin intermediul aplicațiilor digitale. Centrul de Informare și Suport Iași – Ucraina este un program derulat în colaborare de Cluburile Rotary din Iași și Camera de Comerț și Industrie din Iași, cu suportul comunității naționale și internaționale a cluburilor Rotary.
Înainte de război, atât cluburile Rotary, cât și Camera de Comerț și Industrie din Iași au avut relații de prietenie și colaborare
cu organizațiile similare din Ucraina. De aceea, ideea înființării unui centru în cadrul căruia problemele cu care se confruntă refugiații din Iași să poată primi răspunsuri a venit natural. Cei care apelează la serviciile Centrului vor putea primi informații și suport pentru rezolvarea problemelor din patru categorii mari de activitate: educație (acces în grădinițe, școli, universități), sănătate (acces în sistemul de sănătate, public sau privat), administrație și business (probleme legate de documente, relația cu instituțiile publice, inclusiv deschiderea sau continuare de afaceri ) și social (locuri de muncă, cazare, masă).
Serviciile în cadrul Centrului sunt furnizate de voluntari Rotary sau din partea societății civile. Centrul este coordonat de profesor Angela Beljak, refugiată din Ucraina. Angela Beljak are 7 ani experiență ca profesor de limbă engleză și germană în Kiev. Din 2006, este foarte activă în domeniul educației non-formale și, în cooperarea cu ONG-uri din Germania, a organizat mai multe proiecte internaționale de tineret în Ucraina, pe teme legate de drepturile omului, anti-discriminare și dialog intercultural. A lucrat, de asemenea, în domeniul comunicării non-violente în diferite proiecte educaționale pentru tineri. Angela Beljak: „Am fost impresionată de această inițiativă și am acceptat imediat propunerea Cluburilor Rotary din Iași de a coordona Centrul. Cred că în acest moment cel mai important lucru pentru refugiați este într-adevăr accesul la informații de calitate și la suport care să-i ajute să-și rezolve problemele cât mai repede. Sunt o mamă cu doi copii, suntem refugiați și știu cât de frustrant este să nu ai idee în ce parte să o apuci, care este cea mai bună soluție pentru problemele simple, de zi cu zi. Rețeaua cluburilor Rotary a funcționat extraordinar imediat după începerea războiului, acest lucru s-a văzut la vamă, la aeroport și în transporturile de ajutoare din România în Ucraina. De aceea, cred foarte mult că împreună putem ajuta, cu multă empatie, dar și din punct de vedere logistic.”
Un rol important în activitatea Centrului o au voluntarii translatori, care ajută la comunicarea cu refugiații care nu vorbesc limba română. Un număr mare de informații din cele menționate mai sus sunt deja sistematizate și vor fi disponibile celor care ajung la Centrul pentru Informații și Suport.
Costurile de funcționare ale centrului sunt acoperite în totalitate din donații naționale și internaționale. Un exemplu este Clubul Rotary din Ibiza care a aderat la program încă din faza de proiect și a devenit partener, susținând o parte consistentă din bugetul de operare al centrului pentru primele luni de activitate. Cluburile Rotary din Iași, împreună cu Districtul Rotary 2241 România și Republica Moldova și Fundația „Fraternitatea” susțin, la randul lor, financiar programul.
Denise Klischan, Past-President Rotary Club Ibiza: „Considerăm că Centrul inițiat de Clubul Rotary din Iași este, cu adevărat, un program în spirit rotarian și ne bucurăm foarte mult să putem contribui și să susținem de la distanță acest efort care confirmă principiile comunității Rotary: să servim pentru a schimba vieți, de data aceasta, viețile atât de afectate de război ale prietenilor din Ucraina”.
Ioana Gamen, președinte Rotary Club Iasi: „Am avut împreună cu colegii rotarieni din Iași mai multe zile extrem de copleșitoare, ca voluntari la aeroport pentru refugiați. Am înțeles atunci cât de important este pentru acești oameni să aibă cu cine discuta, să vadă o față prietenoasă, să simtă o voce caldă. De aceea, ideea Centrului de Suport s-a născut natural în cadrul Clubului nostru și mă bucur că toată mișcarea Rotariană și prietenii de la CCI Iași au îmbrățișat-o pe loc.”
Florin Mindirigiu, Past-President Rotary Iași Curtea Domnească: „Capacitatea Cluburilor Rotary din Iași de a se mobiliza pentru a face operațional acest Centru în doar câteva săptămâni este o dovadă a coeziunii comunității Rotariene din România și internaționale. Noi, ca rotarieni, suntem implicați în foarte multe proiecte locale care susțin comunitățile. Adesea, aceste proiecte sunt derulate cu discreție, rolul nostru este să servim, mai degrabă, decât să ne promovăm. Astăzi, însă, avem nevoie să promovăm acest efort al comunității Rotary, pentru că vrem să afle de Centru și să beneficieze de el cât mai mulți refugiați”.
Adrian Luca, Guvernator District Rotary 2241 România și Republica Moldova: „Avem o datorie de a servi și a ajuta nu numai comunitățile locale din România sau Republica Moldova, ci oriunde putem, atunci când este nevoie de noi. Acum, un conflict militar cumplit ne pune în situația în care este nevoie de susținerea noastră pentru comunitatea ucraineană, dislocată de la ea acasă, la noi acasă. Acest Centru este modul în care înțelegem să ajutăm sistematizat, organizat, în spiritul acestei mari mișcări cu 1.2 milioane de membri care este Rotary International”.
Paul Butnariu, președinte CCI Iași: „Suntem de câteva săptămâni implicați în eforturile de a ajuta prietenii și partenerii de afaceri din Ucraina. Este o perioadă cumplită pentru familiile care trebuie să fugă din calea războiului și nimic nu este prea mult pentru a fi de ajutor. Încercăm să fim pentru ei oriunde este nevoie, în vamă, la gară, la aeroport, uneori, chiar și dincolo de frontiere. Acest Centru este doar un alt mod de a fi implicați și ne bucurăm că noi, CCI Iași, ca și reprezentanți ai mediului de afaceri, putem fi de ajutor și astfel.”
Mai multe detalii despre program sunt disponibule aici: https://www.rotaryiasi.ro/centrul-de-informare-si-suport-iasi-ucraina/