Vrancea: Proiect pe bani europeni pentru modernizarea echipamentelor de monitorizare a mişcării telurice
Publicat de Andreea Drilea, 21 aprilie 2022, 19:09
România este o ţară cu potenţial seismic ridicat – zona Vrancea fiind punctul de întâlnire a trei plăci tectonice. Deşi nu întotdeauna efectele acestora au fost devastatoare, riscul de cutremure majore în ţara noastră este important. De aceea, în judeţul Vrancea se va implementa un proiect pe bani europeni pentru modernizarea echipamentelor de monitorizare a mişcării telurice.
Cel mai recent cutremur major din România a avut loc în urmă cu 45 de ani, respectiv în martie 1977, şi s-a produs în zona seismică Vrancea-Buzău, soldându-se cu importante pagube materiale, dar şi cu numeroase decese. De atunci, activitatea de studiere a fenomenelor din scoarţa terestră a evoluat permanent.
Dragoş Tătaru, cercetător în cadrul Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului: Ceea ce putem noi face este să le înţelegem mai bine, să încercăm să instalăm o aparatură din ce în ce mai performantă, capabilă să ne aducă date, şi pe baza cărora să reuşim, cu adevărat, să ne fundamentăm intervenţiile. Din ce în ce mai mult se simte nevoia să analizăm ce anume produce efectele la suprafaţă şi pentru aceasta este nevoie de un alt tip de infrastructură. Acest proiect aduce infrastructură mai ales pe această zonă. În continuare aprofundăm monitorizarea în zonele seismice, cum este zona Vrancei, dar vorbim şi de aparatură ce se instalează, spre exemplu, în a monitoriza clădirile.
În ultimii ani, cu ajutorul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă şi a autorităţilor judeţene şi locale, au avut loc mai multe campanii pentru conştientizarea pericolului pe care îl reprezintă producerea unui seism major şi cum trebuie să ne comportăm într-o astfel de situaţie.
(Rador/Foto – imagine ilustrativă)