Spectacolul „SCLAVI” de Maria Manolescu Borșa, în regia lui Cosmin Panaite la Teatrul Municipal „Matei Vişniec”
Publicat de Andreea Drilea, 5 mai 2022, 12:23
Teatrul Municipal „Matei Vişniec” din Suceava ne invită la spectacolul „Sclavi”, vineri, 6 mai 2022.
Regizorul Cosmin Panaite ne-a vorbit despre spectacol în matinalul de la Radio România Iaşi:
Despre spectacolul ??????, de Maria Manolescu Borșa, în regia lui Cosmin Panaite ne vorbește criticul de teatru Carmen MIHALACHE în revista Ateneu:
„Homo homini lupus est; despre lupii la stânã vorbește textul, pornind de la descoperirea unor cazuri în care ciobanii mai înstãriți țineau în captivitate tineri, obligându-i la muncã și supunându-i la fapte abominabile.
Într-un alt plan al poveștii, Maria Manolescu-Borșa scruteazã zona de conflictualitate dinlãuntrul unui cuplu tânãr care se îndreaptã cu pași repezi spre eșec. Pentru cã și aici existã relații de forțã, de dominare, ecouri din neîntreruptul rãzboi al sexelor, mereu reluat, sub diferite forme, chiar dacã, în numele unui fals progresism, lucrul acesta nu este recunoscut, fluturându-se ideea egalitãții în drepturi a femeilor cu bãrbații etc.
Conflictul este latent, fiindcã avem în faþã un el și o ea care lucreazã în domeniul creativitãții, Ana fiind jurnalistã la o revistã de FengShui, în timp ce Pavel este un actor fãrã succes, care-și dorește afirmarea în complicata, nesigura lume a teatrului independent. Ea este Zen, practicã meditația, scopul fiind obținerea echilibrului energetic, a liniștii interioare. Ana e mulțumitã cu locul în care s-a instalat, pe când Pavel e revoltat, chiar agresiv (nu ezitã sã-și ironizeze iubita pentru opțiunile ei profesionale, chiar dacã munca ei la publicația de care am amintit plãtește facturile), problematizând mereu. Își pune întrebãri despre rostul existenței, în general și a lui, în particular:
„A fi sau a nu fi ce?“ Deși sunt foarte diferiți, ar vrea sã rãmânã împreunã și sã aibã un copil. Pentru început, Ana apare în ipostaza unei iubite calde, tandre, care îi este alãturi partenerului de viațã, sprijinindu-l efectiv în realizarea proiectului sãu – merge pe teren cu acesta, face investigații cu privire la cazul de sclavie apãrut în presã și consimte sã-l aducã în apartamentul ei pe Doru, una dintre victimele cazului, acesta urmând sã aparã în spectacolul demascator proiectat de Pavel. Acțiunea se complicã însã, pe mãsurã ce avanseazã, și din adâncul personajelor țâșnesc la suprafaþã adevãruri deloc plãcute: îndoieli, neliniști, spaime, traume, tot acest proces dramatic fiind condus cu precizie de autoarea textului.”
??????, de Maria Manolescu Borșa, în regia lui Cosmin Panaite
✅ ?????? ??????????̆:
Oláh Réka – scenografie
Oana Hodade – atmosferă sonoră
Andreea Belu – mișcare scenică
Benedek Levente – grafică
?????????̦??: Butnaru Horia Andrei, Diana Lazăr, Costin Bucătaru, Mîndru Cătălin Ştefan și Cristina Florea.
Foto credit: Luana Popa