Suceava: A demisionat şi directorul Sucursalei CNU; minerii rămân blocaţi în subteran
Publicat de gabrielarotaru, 3 martie 2015, 18:40
UPDATE ora 19:00 – Directorul Sucursalei Suceava a Companiei Nationale a Uraniului (CNU), Constantin Proboteanu, a demisionat, astăzi, din funcţie, după ce o decizie similară a luat şi directorul CNU, Ioan Moraru.
Proboteanu a spus că şi-a depus demisia, apreciind că ”este un gest de onoare”, în condiţiile în care situaţia de exploatarea de uraniu de la Crucea nu o poate gestiona, minerii rămânând în subteran.
‘E o situaţie care ne depăşeşte’, a spus Proboteanu, adăugând că în prezent minerii sunt blocaţi în subteran, la sectorul Botuşanu, şi nu renunţă la protest decât în situaţia în care se acceptă condiţiile stabilite prin protocolul încheiat cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, pe 30 ianuarie.
Proboteanu a precizat că în sectorul Botuşanu sunt blocaţi 241 de mineri, dintre cei 457 de angajaţi direct productivi.
Directorul general al CNU, suceveanul Ioan Moraru, a demisionat din această funcţie marţi, după o discuţie purtată cu ministrul Economiei, Andrei Gerea.
Ioan Moraru a declarat că în cadrul dialogului cu ministrul de resort a discutat inclusiv despre conflictul de la exploatarea de uraniu de la Crucea. ‘Decizia de a demisiona am luat-o mai de multă vreme şi are la bază chestiuni personale. Nu am demisionat din cauza grevei de la Crucea. Voi rămâne la conducerea companiei până va fi numită o altă persoană”, a afirmat Ioan Moraru.
Potrivit lui Ioan Moraru, oferta pe care compania a putut să o facă minerilor de la Crucea a constat într-o creştere a salariilor cu 5,2%-5,5%, insuficientă din punctul de vedere al protestatarilor care doresc o majorare ce ar putea ajunge la 25%.
Ioan Moraru a avut dimineață o întâlnire cu Ministrul Energiei, Andrei Gerea, pentru a discuta si a găsi soluții la revendicările minerilor de la Crucea și Botușana din județul Suceava care s-au blocat încă de ieri în subteran.
Ioan Moraru le propusese minerilor o creștere salarială de 5,5 la sută, însă aceștia nu au fost de acord.
La această oră aproximativ 150 de mineri continuă protestul la exploatarea de uraniu de la Crucea şi mina Botuşana, acolo unde oamenii au rămas peste noapte blocaţi în subteran, sub supravegherea ambulanţei şi a jandarmilor.
Ei sunt nemulţumiţi de salarizare şi spun că nu este respectat protocolul încheiat la sfârşitul lunii ianuarie cu Ministerul Energiei, prin care era prevăzută creşterea salariilor şi a alocaţiei pentru hrană.
Minerii susţin că aşteaptă ca până la ora 14.00 să li se rezolve solicitările, ameninţând că, în caz contrar, protestul se va radicaliza şi vor intra în greva foamei. (radioiasi/ FOTO ziaruldepenet.ro)