Codul roşu de alertă teroristă va fi prelungit în Transnistria
Publicat de Andreea Drilea, 16 mai 2022, 07:53
Codul roşu de alertă teroristă va fi prelungit în Transnistria, după ce vineri noapte ar fi avut loc două tentative de atac cu sticle incendiare la un depozit de petrol al unei întreprinderi şi la sediul Comisariatului Militar.
În regiunea separatistă transnistreană au avut loc, începând cu sfârşitul lui aprilie, mai multe incidente, inclusiv un atac cu aruncător de grenade asupra sediului securităţii din Tiraspol.
Un fost ministru pentru reintegrare de la Chişinău i-a spus trimisului RRA, Mario Balint, că obiectivele acestor atacuri sunt diferite – unele au vizat Ucraina, altele au legătură cu situaţia internă din Transnistria.
Reporter: Primele explozii din stânga Nistrului au luat autorităţile de la Tiraspol prin surprindere, dar au reacţionat cum ştiu mai bine: au impus măsuri restrictive, au limitat libertatea de circulaţie şi au decretat cod roşu de alertă teroristă, ceea ce le-a permis să recurgă la măsuri represive împotriva opoziţiei şi a presei, şi aşa aproape inexistentă în stânga Nistrului. Ce s-a întâmplat vineri este altceva, spune expertul în probleme transnistrene Alexandru Flenchea, fost viceministru pentru reintegrare în guvernul de la Chişinău între 2019-2020.
Alexandru Flenchea: Ceea ce a fost vineri în mod cert şi evident a fost o provocare, pusă la cale chiar de administraţia de la Tiraspol, pentru că e şi ridicol, atacuri cu cocktailuri Molotov care nu au luat foc, la un depozit de combustibil nu au incendiat decât gazonul. E evident ridicol.
Reporter: Cine are interes pentru aceste provocări?
Alexandru Flenchea: În cazul primelor atacuri, la sfârşitul lunii aprilie, ţinta, în opinia mea, a fost Ucraina, nu Republica Moldova, nemijlocit, pentru că scopul a fost să pună presiune pe forţele armate ale Ucrainei, pe acel contingent ucrainean care e dislocat în regiunea Odesa ca să prevină redislocarea acestui contingent în Donbas. Ceea ce a fost vineri e altceva, e improvizaţie locală, dacă vreţi, şi serveşte scopuri exclusiv locale de consum intern în regiune.
Reporter: Potrivit lui Alexandru Flenchea, astfel de provocări vor mai continua în regiunea separatistă atât timp cât va dura şi războiul din Ucraina. Rador/FOTO imagine ilustrativă