Bacău: Prefectul este nemulţumit de modul în care primăria gestionează operaţionalizarea Rezervei de apă a oraşului
Publicat de Andreea Drilea, 16 mai 2022, 10:04
Prefectul judeţului Bacău, Lucian-Gabriel Bogdănel, a declarat, luni, că este nemulţumit de modul în care conducerea Primăriei municipiului reşedinţă gestionează operaţionalizarea Rezervei de apă a oraşului.
Reacţia prefectului vine după ce primarul Lucian Daniel Stanciu-Viziteu a trimis o adresă către Compania Regională de Apă Bacău în care cere suspendarea testelor şi probelor la Rezerva de apă, precum şi sistarea apei, pentru că există suspiciunea că o vană ar fi defectă.
‘De 3 luni, de când CJSU a dispus operaţionalizarea Rezervei de apă în 72 de ore, clica formată din conducerea Primăriei (autoritatea contractantă) şi Branpis (antreprenorul lucrării) nu mai ştie pe unde să scoată cămaşa cu această investiţie târâtă, rod al complicităţilor şi compromisurilor făcute în dauna calităţii lucrării şi a cheltuirii eficiente a banului public. Cei care tot dădeau asigurări că Rezerva este ‘ok’, cer acum Companiei Regionale de Apă Bacău sistarea alimentării cu apă şi suspendarea procesului de probe şi teste la Rezervă, întrucât suspectează o defecţiune la vană montată în căminul existent sub pasajul Mărgineni. Nu e singura, după câte se pare. Rezerva neterminată, nerecepţionată şi nefuncţională, dar integral plătită, a cedat în timpul probelor şi testelor. Mai mult, deşi conform contractului apa trebuie pompată prin conductele montate de Branpis cu 1100 metru cubi pe oră, în realitate – şi pentru foarte scurt timp – s-a reuşit atingerea unei presiuni de doar 400 metri cubi pe oră, de 3 ori mai puţin decât prevede contractul’, a declarat, pentru AGERPRES, prefectul Lucian-Gabriel Bogdănel.
Municipiul Bacău a rămas în nenumărate rânduri fără alimentare cu apă potabilă din cauza avariilor apărute la aducţiunea de la Valea Uzului, cea mai gravă înregistrându-se la începutul lunii februarie, când oraşul nu a avut apă 5 zile.
Pentru a se evita astfel de situaţii, în 2018 au început lucrările pentru realizarea unei Rezerve de apă a oraşului, cu fonduri guvernamentale, investiţia nefiind încă recepţionată.
La începutul lunii mai, pentru operaţionalizarea şi interconectarea Rezervei de apă la sistem, a fost oprită furnizarea apei potabile pentru două zile.
Între timp vor fi sistate probele şi testele la această investiţie după ce ar fi apărut avarii cel puţin la o vană. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro