(AUDIO) Hotel destinat cazării părinților și aparținătorilor copiilor oncologici, inaugurat la Iași
Publicat de Andreea Drilea, 26 mai 2022, 18:46
Astăzi, la Spitalul pentru Copii Sfânta Maria din Iași a fost inaugurat un hotel destinat cazării părinților și aparținătorilor copiilor oncologici.
Cladirea a fost construită în ultimii doi ani de Fundația Ronald McDonald.
Președintele pe România al fundației, Amalia Năstase, a precizat că au fost organizate 19 camere, dispuse pe 3 niveluri:
Amalia Năstase: Sunt 19 camere. Fiecare cameră are baie proprie. La primul nivel, sunt camere pentru copii în cărucior. Vom găzdui 1.000 de părinți anual, le oferim gratuit cazare și mâncare pe durata șederii la noi. Își pot găti și ei dacă vor – au acces la bucătărie. Le oferim asistență psihologică celor care își doresc. Tot ce au nevoie în afara spitalului. Ei vin la noi la recomandarea medicului curant al copilului.
Amalia Năstase a explicat că pacienții și părinții cazați în acest hotel primesc inclusiv suport psihologic:
Amalia Năstase: Copilul este luat la orice vârstă, smuls din viața lui de copil și dus într-un salon cu ace, cu asistenți, cu doctori, iar aceste case încearcă să readucă atmosefera lor de acasă lângă spital, unde totul este sigur din punct de vedere medical. Avem standarde de sterilizare, ca să nu se întâmple nimic. Cel mai important este că toți părinții și toți copiii fac aici un nucleu în care își împărtășesc sentimentele, copiii se joacă între ei. În timpul pandemiei, bineînțeles că nu s-a mai putut întâmpla lucrul acesta. Acum se poate. Este un living comun – părinții și copiii vin jos unde este și televizorul, sunt jocuri, va fi o bibliotecă – și socializează.
Managerul Spitalului de Copii Sfânta Maria din Iași, Alina Belu, a precizat că unitatea dispune de singurul centru acreditat din zona Moldovei pentru copii bolnavi de cancer:
Alina Belu: Noi suntem centrul de oncologie pediatrică, hemato-oncologie, pe regiunea Moldovei. În condițiile în care toți pacienții care au suspiciune și se confirmă cu patologie oncologică, rămân sub tratament în cadrul centrului nostru. Din nefericire, în ultimii ani constatăm o creștere a incidenței acestei cazuistici, ceea ce ne-a făcut să ne gândim să cerem ajutorul cuiva pentru a reuși să oferim și un confort cât de cât emoțional. Boala este lungă, o uzanță emoțională din partea părintelui care susține copilul, cât și a copilului pentru a găsi momente și a crea o atmosferă cât mai aproape de casă.
(Radio Iași/Constantin Mihai/Foto radioiasi.ro)