(AUDIO) Campanie privind infracționalitatea din mediul on-line, lansată de Directoratul Național în Securitate Cibernetică din România
Publicat de Andreea Drilea, 28 mai 2022, 07:49
Directoratul Național în Securitate Cibernetică din România a lansat o campanie privind infracționalitatea din mediul on-line.
Datele statistice arată că în primul trimestru din acest an infracționalitatea pe internet a crescut cu peste 85% față de perioada similară din 2021.
Mai mult, războiul din Ucraina a intensificat campaniile de tip phishing.
Directorul de cercetare al companiei BitDefender, Bogdan Botezatu a declarat că, în special, au fost folosite mailurile personale ale unor angajați pentru a pătrunde în sistemele de securitate a companiilor:
Bogdan Botezatu: Există o multitudine de atacuri care se desfășoară acum pe internet și pe telefoanele românilor. E o campanie de phishing care încearcă să-i păcălească pe utilizatorii de telefonie din România fie să-și dea datele de card, fie să-și divulge informații personale, cum ar fi adresă, serie de buletin, număr de card etc., fie să-i păcălească pe acești utilizatori să instaleze diverse aplicații care să le compromită telefonul mai departe. Toate aceste campanii par să fie orchestrate de același atacator cu aceeași strategie, scopul final fiind fraudarea utilizatorilor.
Bogdan Botezatu a sfătuit cetățenii să nu-și divulge datele personale decât pe aplicațiile securizate:
Bogdan Botezatu: România a lucrat foarte mult în ultmii ani la implementarea capacităților de răspuns și de asigurarea rezilienței operaționale atunci când vine vorba de procese critice. Dacă ceea ce s-a întâmplat în ultimii 10 ani, în spațiul cibernetic, contează în vreun fel sau altul, putem spune că întotdeauna există loc de neprevăzut și întotdeauna se pot întâmpla situații care să afecteze grav cel puțin unele procese și servicii din societatea românească. Recomand în continuare foarte mare atenție, mai ales pe partea de training a utilizatorilor care fac parte din respectiva organizație. Fiecare angajat din fiecare companie – fie că vorbim de stat sau privat – ar trebui să fie expert în a identifica un atac de tip phishing, o pagină malițioasă pe care au ajuns, semnele clare că cineva încearcă să le preia controlul asupra contului sau a credențialelor de acces în organizație.
(Radio Iași/Constantin Mihai/Foto radioiasi.ro)