Vrancea: Ateliere-şcoală ţinute de meşterii populari în cadrul unui proiect educaţional pentru promovarea tradiţiilor şi obiceiurilor
Publicat de Andreea Drilea, 1 iunie 2022, 16:19
Tradiţiile şi obiceiurile populare vrâncene sunt promovate, în cadrul proiectului educaţional ‘Tradiţii Vrâncene’, prin ateliere-şcoală ţinute de meşterii populari din diverse zone ale judeţului.
Organizatorii îşi propun să păstreze vii valorile patrimoniale vrâncene, dar şi să construiască punţi de legătură durabilă cu comunitatea românească transnistreană din Republica Moldova. În acest scop, vor fi organizate activităţi de conservare şi promovare a patrimoniului cultural românesc, la care sunt invitaţi să participe elevi şi cadre didactice din Cocieri, raionul Dubăsari, Republica Moldova.
‘Pentru 1 iunie, suntem prezenţi în Crângul Petreşti, în cadrul Muzeului Satului Vrâncean, cu câţiva meşteri populari care fac nişte ateliere şcoală pentru copii ca să-i înveţe tradiţiile noastre. Astfel, copiii au ocazia să înveţe despre arta olăritului, a dogăriei, a sculpturii în lemn şi aşa mai departe şi sperăm să convingem cât mai mulţi copii că tradiţia este foarte importantă şi trebuie păstrată, pentru că doar prin tradiţie ne putem păstra şi noi verticalitatea, originalitatea şi naţionalitatea. În această perioadă, avem invitaţi şi copii de la o şcoală din Republica Moldova, veniţi într-un proiect cu o şcoală din Vrancea. Aceştia vor merge în aceste zile să viziteze meşterii noştri populari din teritoriu, să se bucure de ceea ce are de oferit judeţul Vrancea, de tradiţii, obiceiuri şi obiective turistice’, a declarat managerul centrului Cultural Vrancea, Nausica Mircea.
La aceste activităţi educative vor participa şi elevii din mediile dezavantajate sau cu cerinţe educaţionale speciale, în perspectiva prevenirii abandonului şcolar.
Activităţile de promovare ale patrimoniului şi tradiţiilor vrâncene vor continua în vacanţa de vară, în cadrul unei şcoli de olărit.
‘Muzeul Vrancei încearcă să propună o altă viziune asupra copilăriei. Să îi aducem pe copii la epoca bunicilor, când instrumentele din bucătărie, oalele, străchinile, coferele se făceau din lut. Şi atunci am identificat în zona Ireşti, Vidra, un olar, poate unul dintre puţinii supravieţuitori ai epocii olăritului, care este prezent în Crâng cu lut cules de pe prundul Putnei şi îi învaţă pe copii cum se modelează diverse obiecte. Acest proiect început astăzi, aici, va continua în vară, în iulie şi august, când vom organiza o şcoală de vară pe olărit, la Muzeul Vrancei din Ireşti şi duminica la Muzeul din Crângul Petreşti’, a spus managerul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă.
Aflat la prima ediţie, proiectul educaţional ‘Tradiţii vrâncene’ se va desfăşura în perioada 1-5 iunie, fiind organizat de Asociaţia Naţională Cultul Eroilor Regina Maria – Filiala Vrancea şi Şcoala Gimnazială ‘Profesor Doctor General Gheorghe V. Zaharia’ din Popeşti, în parteneriat cu Centrul Cultural Vrancea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea.
(AGERPRES/Foto radioiasi.ro)