Mai mult de jumătate dintre români se declară îngrijoraţi de efectele negative ale emisiilor de carbon (studiu)
Publicat de Andreea Drilea, 20 iunie 2022, 07:26
Peste jumătate dintre români (55%) sunt îngrijoraţi de efectele negative ale emisiilor de carbon, în timp ce 61% de volumul de materiale nereciclabile utilizate, arată un studiu de specialitate.
‘Rezultatele studiului au relevat că românii sunt preocupaţi într-o măsură ridicată de problemele din domeniul construcţiilor care afectează calitatea vieţii şi a mediului înconjurător. 55% dintre aceştia sunt îngrijoraţi de efectele negative ale emisiilor de carbon, 61% de volumul de materiale nereciclabile utilizate, iar 69% de eliminarea deşeurilor din construcţii în locuri neadecvate’, se menţionează în studiul realizat realizat de compania de cercetare de piaţă Reveal Marketing Research.
De asemenea, 8 din 10 tineri consideră că inovaţia/modernitatea îi ajută să protejeze mediul înconjurător. Astfel că aşteptarea acestora din partea companiilor producătoare de materiale de zidărie este să vină în întâmpinarea consumatorilor cu soluţii moderne şi produse prietenoase cu mediul.
Potrivit studiului, 1 din 2 români ar avea încredere să construiască o casă cu materialul de zidărie cu cea mai mică amprentă de carbon, îndeosebi tinerii sub 44 ani.
‘Tot pentru cei mai tineri dintre respondenţi (18-24 de ani) se observă cea mai mare înclinaţie spre alegerea materialelor sustenabile – 70% declară că ar avea încredere să construiască cu cel mai sustenabil material de zidărie. 57% dintre respondenţii care, în prezent, locuiesc în case/blocuri care au ca material principal de zidărie BCA-ul consideră într-o mai mare pondere că ar avea multă şi foarte multă încredere să construiască o casă cu aceeaşi amprentă scăzută de carbon’, se menţionează în studiul citat.
Totodată, 83% dintre specialiştii din domeniul construcţiilor sunt de părere că produsele care ajută mediul înconjurător trebuie promovate cu prioritate.
În prezent, peste jumătate dintre specialiştii participanţi la studiu (53%) declară că sunt preocupaţi de emisiile de carbon din domeniul construcţiilor în mare măsură, 37% susţin că au o atitudine neutră şi doar 11% afirmă că nu îi preocupă deloc acest subiect.
Pentru 77% dintre aceştia este important ca materialele de zidărie utilizate să contribuie la reducerea emisiilor de carbon, acest aspect reprezentând un criteriu de alegere a materialelor de zidărie, mai ales în rândul celor care aleg să folosească BCA în proiectele lor.
Emisiile globale de CO2 au atins un nivel record în 2021, după o uşoară regresie înregistrată la începutul pandemiei, se mai arată în studiu. Datele oficiale prezintă o situaţie îngrijorătoare cauzată de emiterea necontrolată a emisiilor de carbon în atmosferă, pe fondul deja alarmant al manifestării efectelor negative ale schimbărilor climatice asupra planetei şi, implicit, a oamenilor.
Potrivit sursei citate, amprenta de carbon reprezintă emisiile totale de gaze cu efect de seră ce sunt eliberate în atmosferă ca rezultat al diverselor activităţi economice şi umane întreprinse zi de zi. Aceasta generează binecunoscutul fenomen de încălzire globală şi este măsurată în tone de emisii de CO2.
‘Emisiile de carbon din domeniul energiei şi proceselor industriale au atins pragul de 36,3 miliarde de tone în 2021, după ce, în 2020, au fost înregistrate valori în uşoară scădere datorită pandemiei, de 34,2 miliarde de tone. Nivelul de îngrijorare şi de conştientizare asupra efectelor negative ale practicilor nonsustenabile din construcţii este ridicat’, se precizează în document.
Studiul Reveal Marketing Research s-a desfăşurat online în perioada 17-26 mai 2022 pe un eşantion de 1.269 de respondenţi plus 505 respondenţi, persoane care lucrează în domeniul construcţiilor. Eroarea maximă de eşantionare pentru targetul general este +/-2,8%, la un nivel de încredere de 95%. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă