Iași: Apel pentru finanțarea prin PNRR a Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară
Publicat de gabrielarotaru, 29 iunie 2022, 17:47
Proiectul de construire, la Miroslava, în județul Iași, a viitorului Institut Regional de Medicină Cardiovasculară a fost depus astăzi la București pentru a obține finanțarea prin Programul Național de Redresare și Reziliență.
Președintele Consiliului Județean, Costel Alexe a precizat că amplasamentul rămâne cel din zona Miroslava, proiectul urmând a se dezvolta pe o suprafață de 12 hectare.
Costel Alexe: Astăzi suntem la stadiul la care s-a transmis dinspre Iași către Guvernul României și, în speță, Ministerului Sănătății, un memoriu prin care solicităm includerea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară pe lista proiectelor eligibile în a fi finanțate prin PNRR. Amplasamentul ideal este cel pe care Consiliul Județean, împreună cu Institutul de Boli Cardiovasculare, Ministerul Sănătății și Primăria Miroslava l-au achiesat printr-un protocol de parteneriat. Este la Miroslava, pe 12 hectare.
Directorul Institutului de Boli Cardiovasculare de la Iași, Grigore Tinică a declarat că pentru a obține finanțarea s-a optat pentru varianta fuzionării Institutului de Boli Cardiovasculare cu Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară.
Grigore Tinică: Am propus ca Institutul de Boli Cardiovasculare, practic actual, să fuzioneze cu Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, pentru ca o parte din infrastructura institutului nostru să treacă la Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară, pentru a scădea costurile, iar întregul colectiv de profesionisti să fie integrat în Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară. După cum am calculat și după toate cercetările care s-au făcut și științifice și a capacității necesare, institutul va avea 370 de paturi contractabile cu Casa de Asigurări de Sănătate, 80 de paturi de terapie intensivă atât adulți, cât și copii, cât și pentru altfel de terapii și 50 de paturi pentru internări de zi.
Institutul al ar urma să deservească 5 milioane de locuitori din zona Moldovei.
Președintele Consiliului Județean Iași, Costel Alexe a spus că până în momentul de față instituția pe care o conduce a investit 2,8 milioane de lei, în ultimul an, pentru întocmirea tuturor studiilor. Dacă se va obține co-finanțarea prin PNRR atunci întreaga investiție va trebui să fie definitivată până în luna august 2026:
Costel Alexe: Cofinanțarea nu poate fi oferită legal, chiar dacă ar avea Consiliile județene aceste resurse financiare. Tocmai de aceea, Consiliul Județean Iași și-a asumat toate obiectivele pe care și le-a trecut în parteneriat IBVC-ul condus de domnul profesor Tinică, de asemenea, Primăria Miroslava, care a pus terenul la dispoziție. Astăzi singurii care trebuie să meargă mai departe și să sprijine acest proiect este Ministerul Sănătății, care prin resurse guvernamentale sau împrumuturi externe, trebuie să susțină cofinanțare pentru acest proiect important. În ceea ce privește Consiliul Județean Iași, suma pe care am investit-o până în acest moment este de aproximativ 2,8 milioane de lei pentru tot ceea ce înseamnă studii și documentații tehnico-economice avizate. Această asociere între Consiliul Județean Iași, Institutul de Boli Cardiovasculare, Primăria Miroslava și Ministerul Sănătății a făcut posibil ca într-un singur an de zile să avem studiu de fezabilitate gata, cu toți indicatorii tehnico-economici avizați și votați în plenul Consiliul Județean Iași, în timp ce Ministerul Sănătății a reușit în 7 ani de zile să facă studiu de fezabilitate pentru Spitalul Regional de Urgență.
(Radio Iași/Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)