(AUDIO/FOTO) Centrul de Consiliere pentru familiile refugiate din Ucraina, inaugurat la Iași
Publicat de Andreea Drilea, 13 iulie 2022, 14:48
La Iași a fost inaugurat, astăzi, Centrul de Consiliere pentru familiile refugiate din Ucraina.
Managerul zonal al Organizației Salvați Copiii a precizat că, în ultimele patru luni, au fost luate în evidență peste 25 de mii de persoane refugiate care au solicitat sprijin autorităților din județele Suceava și Iași.
El a mai spus că în zona Moldovei funcționează două centre de consiliere, la Iași și Suceava, centre care sunt în corelație cu cel de la Galați.
Andrei Crăciun: La nivel național există mai multe centre ale Salvați Copiii în zona de sud a Ucrainei pentru persoanele care vin în țară la noi, prin Galați sau Tulcea. Avem acolo un centru similar celui de la Iași – și sunt colegii noștri, tot de la Salvați Copiii, care oferă aproximativ aceleași servicii pe care le oferim și noi aici, iar aici, la Iași, avem echipă mobilă care identifică practic persoanele care necesită sprijin. De asemenea, avem prezență și în în punctul de intrare de la vama Sculeni.
Președintele executiv pe România al Organizației Salvați Copiii, Gabriela Alexandrescu, a declarat că, pe termen scurt, refugiații solicită alimente și îmbrăcăminte, dar pe termen lung, aceștia au nevoie de cazare și consiliere pentru copii:
Gabriela Alexandrescu: Ne dorim să fie un centru, un loc de referință în care persoanele care vin din Ucraina să se adreseze cu încredere. Avem, pe lângă consiliere, desigur, și vorbitor de ucraineană, ca să ne ajute în comunicare. Avem și suport emoțional pentru cei care au nevoie de mai multă susținere în această direcție. Avem și locuri pentru copii mici, loc de joacă.
O mamă care a venit din regiunea Odesa a declarat că dorește să se încadreze în muncă, pentru a avea venituri suplimentare și că una din cele mai mari probleme pe care trebuie să o rezolve este cea a copiilor care nu pot fi înscriși în școlile din România:
Refugiată din Ucraina: Într-adevăr, este o necesitate de a munci și multe mămici și-ar dori să iasă la serviciu. Dar dacă s-ar face clase pentru ucraineni, pentru că există această barieră lingvistică. Practic acum este mult prea devreme să introduci copiii ăștia în clase cu limba română, n-ar ajuta la nimic. Ar fi doar pur și simplu niște copii prezenți în ultimele bănci. Deci este foarte mare nevoie să continue copiii școala, dar să fie clase create special pentru ei.
Pe de altă parte, ea a mai spus că ajutoarele financiare de acasă nu mai sosesc, deoarece foarte multe întreprinderi și-au încetat activitatea, mulți oameni nu mai au salarii și aproape toți bărbații au fost încorporați.
Refugiata ucraineană a mai spus că, în prezent, beneficiază de vouchere oferite de statul român, cu ajutorul cărora reușește să plătească întreținerea și să procure hrană.
(Radio Iași/Constantin Mihai/Foto radioiasi.ro)