(AUDIO) Iași: Proiectul Institutului de Boli Cardiovasculare, în pericol de a nu fi eligibil pentru finanțarea prin PNRR
Publicat de Andreea Drilea, 18 iulie 2022, 19:26
City managerul municipiului Iași, Petru Movilă atrage atenția asupra faptului că proiectul realizării Institutului de Boli Cardiovasculare este în pericol de nu putea fi finanțat prin PNRR.
Ministerul Sănătății a făcut publice, la sfârșitul săptămânii trecute, criteriile de eligibilitate pentru spitalele care vor fi construite prin PNRR.
Sunt cel puțin trei criterii care nu corespund în cazul proiectului Institutului de Boli Cardiovasculare care ar urma să fie construit pe teritoriul comunei Miroslava, a declarat, pentru Radio Iași, Petru Movilă:
Petru Movilă: Unul dintre puncte este acela că spitalele amplasate în marile centre universitare vor primi un singur punct. Deci este inadmisibil ca un centru universitar ca Iașiul, care are responsabilitatea și coordonarea metodologică pentru aproximativ 4 milioane de locuitori, să primească pentru acest proiect un punct, iar spitalele construite în alte orașe – orășele – unde este și o problemă de resursă umană și nu numai, să primească 5 puncte. De asemenea, un criteriu care, la fel, este discriminatoriu, este că în orașele în care sunt spitale regionale, proiectul depus, cum este cazul TBC, este dezavantajat cu 15 puncte din start. Un alt criteriu foarte important este suma. În prima etapă vor fi selectate investiții care nu depășesc 206 milioane de euro, ori Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași -construcția este aproximativ 250 de milioane de euro – și dotarea – încă aproximativ 100 de milioane de euro. Deci, clar, nici la acest criteriu nu se încadrează.
City managerul municipiului Iași, Petru Movilă a mai spus că a solicitat Ministerului Sănătății modificarea acestor criterii, argumentând că spitalele trebuie construite în concordanță cu strategia de sănătate pentru următorii ani, dar și cu Planul Național al Serviciilor de Sănătate:
Petru Movilă: Aceste spitale trebuie construite în corelare cu strategia de sănătate pe care România o are pentru următorii ani, dar și cu Planul Național al Serviciilor de Sănătate, un proiect care evaluează necesarul de servicii de sănătate, de spitale, dacă vreți, de număr de paturi și de specialități în fiecare regiune istorică.
(Radio Iași/Ioana Soreanu/Foto radioiasi.ro – imagine ilustrativă)