Vrancea: Apele uzate asigură peste 40% din consumul de energie al staţiei de epurare de la Focşani
Publicat de gabrielarotaru, 19 iulie 2022, 14:48
Apele uzate din reţeaua de canalizare a municipiului Focşani asigură peste 40% din consumul de energie al staţiei de epurare a apelor uzate din localitate, nămolul rezultat în urma procesului de epurare fiind folosit pentru producerea de biogaz, potrivit directorului CUP SA Focşani, Gheorghe Vasilescu.
‘Apele uzate produse de populaţie sunt colectate în reţeaua de canalizare şi apoi transportate la staţia de epurare, unde are loc curăţarea acestor ape de tot ceea ce conţin, amoniu, azot, fosfaţi şi alte elemente care pot polua apele de suprafaţă în care ulterior se deversează apele epurate. Zilnic, în staţiile de epurare din Vrancea se prelucrează mulţi metri cubi de apă uzată. Epurarea apelor uzate este un proces complex, avem o treaptă mecanică şi o alta biologică, de prelucrare a elementelor care rezultă din aceste ape. E vorba de prelucrarea nămolurilor cu deshidratare, iar la Focşani avem şi producere de biogaz. Biogazul obţinut se foloseşte la producerea de energie electrică, astfel că peste 40% din consumul de energie electrică a staţiei de epurare îl producem din biogazul respectiv’, a declarat Gheorghe Vasilescu.
Energia electrică nu este singurul produs rezultat în urma procesului de epurare a apelor uzate. Nămolul rămas după producerea biogazului, plin de azot şi fosfor, este utilizat ca îngrăşământ agricol.
‘În cazul staţiei de epurare de la Focşani, apele uzate sunt deversate într-o lagună, unde are loc şi dezinfecţia acestora cu ajutorul razelor solare ultraviolete şi apoi sunt conduse către râul Putna. De cele mai multe ori, apele epurate sunt mult mai curate decât râul în care acestea se deversează. Iar nămolul rezultat, un conglomerat de bacterii care sunt pline de azot şi fosfor, este un foarte bun îngrăşământ pentru agricultură. Astfel, nămolul este utilizat iniţial pentru producerea de biogaz, după care este dus spre deshidratare, iar partea solidă este uscată în două sere pe care le avem în dotare şi apoi poate fi transportat pe terenurile agricole’, spune Vasilescu.
Reprezentanţii CUP spun că, în urma procesului de epurare a apelor uzate din municipiul Focşani rezultă zilnic o cantitate de circa 25 de metri cubi de nămol, care este solicitat aproape zilnic de agricultori, fiind un foarte bun îngrăşământ agricol.
Ca o dovadă a faptului că procesul de epurare se face conform standardelor şi apa deversată mai apoi în Putna este curată şi fără substanţe nocive, în laguna staţiei de epurare cresc peşti, crap, plătică sau fitofag.
La staţia de epurare a apelor uzate din municipiul Focşani ajung zilnic spre a fi curăţaţi şi redaţi mediului înconjurător 160 de litri de apă uzată pe secundă, în procesul de epurare fiind introduse şi apele meteorice rezultate în urma ploilor. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro imagine ilustrativă)