IAȘI: La Spitalul de Neurochirurgie a fost dat în exploatare Laboratorul de radiochirurgie
Publicat de gabrielarotaru, 19 iulie 2022, 15:52
Începând de astăzi, la Spitalul de Neurochirurgie din Iași a fost dat în exploatare Laboratorul de radiochirurgie care folosește undele gama în tratarea pacienților.
Valoarea proiectului este de peste 5 milioane de euro și doar aparatura a costat 4,2 milioane de euro.
Managerul unității medicale, Lucian Eva a declarat că o aparatură similară mai există la Spitalul Bagdazar Arseni din capitală unde pot fi tratați anual în jur de 500 de pacienți.
Lucian Eva: Din momentul de față, Iașul și pacienții din toată regiunea Moldovei și nu numai pot beneficia de această modalitate modernă de tratament a leziunilor creierului, fără a mai fi obligați să se deplaseze în străinătate, fără a obligații să plătească costurile unei asemenea proceduri, care, între noi fie vorba, pot fi extrem de costisitoare. Spre exemplu, în străinătate variază între 10 și câteva zeci mii de euro o simplă iradiere cu asemenea tip de tehnologie.
Procedura tratează neinvaziv, foarte multe afecțiuni, a completat Lucian Eva: Permite tratarea aproape a tuturor leziunilor care sunt la nivelul creierului și a măduvei spinării, până la a doua vertebră cervicală, până a doua vertebră a gâtului, ca să înțeleagă ascultătorii. În esență, el folosește razele gama, care sunt radiații nucleare pentru a topi, între ghilimele spus, orice leziune care apare în creier. De exemplu, tumori de orice tip, că vorbim de cancere, că vorbim de metastaze la nivelul creierului, că vorbim de meningioame, tumori benigne, că vorbim de neurinoame, că vorbim de pacienți care au nevralgii, da, adică dureri datorată suferinței unor nervi cranieni sau malformații, malformații arterovenoase care sunt inoperabilă sau netratabile cu alte tehnologii. Ei bine, cu această tehnologie, acești pacienți pot fi tratați, iar începând de astăzi primii pacienți au beneficiat de această nouă modalitate de tratament. Atenție, fără să curgă sânge, fără să doare, fără ca pacientul să stea în spital.
Lucian Eva a mai spus că la Iași se pot efectua operații pe creier fără bisturiu pentru 500 de pacienți anual, tratamentele fiind suportate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Solicitările pentru astfel de intervenții la nivel național se ridică la aproape 7.500 de cazuri. (Radio Iași/ Constantin Mihai)