(EXCLUSIV) Neamț: Tabără pentru copiii români din Ucraina, Italia și Grecia la Oglinzi (Programul ARC)
Publicat de gabrielarotaru, 20 iulie 2022, 14:33
145 de copii din Italia, Ucraina si Grecia se află în tabără la Oglinzi, fiind prima serie, din cele 5, a Programului de Tabere ARC 2022, ce a fost reactivat după doi ani de pandemie.
Guvernul României prin Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Sportului și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse organizează acest program destinat exclusiv elevilor şi tinerilor români de pretutindeni. Per total, programul va reuni la poalele Cetatii Neamtului peste 700 de copii romani din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, precum şi din diaspora.
Programul ARC se reia după doi ani de pauză
Direcția Județeană de Sport Neamț găzduiește la Centrul de Agrement ”Oglinzi” Târgu Neamț una din cele două tabere desfășurate în cadrul Programului de Tabere ”ARC”, ediția 2022, organizat de Guvernul României prin Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni, Ministerul Sportului și Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse.
De asemenea, trebuie menționate Consiliul Județean Neamț, Primăria și Consiliul Local al orașului Târgu Neamț și Complexul Muzeal Național Neamț ca autorități care au venit în sprijinul bunului mers al acestei activități.
Programul ARC a început în 2022 în ziua de luni, 18 iulie, și se va termina pe 22 august. Vor fi cinci serii de tabără în care vor veni la Centrul de Agrement Oglinzi câte 145 de copii români din diferite țări ale lumii.
În fiecare săptămână, programul include activități în cadrul Centrului de Agrement Oglinzi, excursii și drumeții.
În săptămâna 18 -25 iulie, copiii vor fi din Ucraina, Grecia și Italia.
”Este o bucurie mare că s-a reluat Programul ARC după ce în 2020 și în 2021 această activitate nu s-a desfășurat și știm din ce cauză. Oaspeții noștri vor avea un program diversificat, pentru că vor fi ateliere cultural-educative organizate cu voluntarii prezenți, vor fi excursii în județ în care vor vedea mănăstirile din zona Târgu Neamț, Cetatea Neamțului sau Cheile Bicazului. De asemenea, în ziua de marți a fiecărei săptămâni va fi întâlnire cu angajați ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Petrodava” al Județului Neamț. Poate cel mai important lucru este că toată comunicarea se va face în limba română, atât la întâlnirile informale din prima zi, cât și la atelierele cultural-educative sau la festivitatea de închidere a fiecărei serii organizate la Oglinzi”, a declarat Gheorghe Paisa, directorul executiv al Direcției Județene de Sport Neamț.
Conform programului anunțat de Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni, deschiderea oficială a Programului ARC 2022 va fi pe 26 iulie, la Centrul de Agrement Sângeorz-Băi, județul Bistrița Năsăud, cealaltă gazdă a taberelor organizate în acest an.
Conform anunțului făcut de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, la ediția din acest an sunt invitați să participe 1.225 de elevi, studenți, tineri și profesori români din ţările aflate în jurul graniţelor şi Balcani, precum şi din diaspora.
Activităţile organizate în cadrul Programului se vor axa pe dezvoltarea abilităţilor de comunicare în limba română, informarea participanţilor asupra istoriei românilor şi aprofundarea cunoştinţelor de cultură şi civilizaţie românească. Organizatorii vor suporta cheltuielile de cazare şi masă pentru toţi participanţii din cele două tabere.
De asemenea, DRP va organiza şi va suporta transportul pentru participanţii din comunităţile istorice, precum şi cheltuielile de transport din Bucureşti până la tabere şi retur pentru grupurile participante din diaspora.
(Radio Iași/ Gianina Buftea/ Comunicat Direcția Județeană de Sport Neamț)