(AUDIO/VIDEO) IAȘI: La Spitalul de Neurochirurgie au fost operați pe creier, fără bisturiu, primii 6 pacienți
Publicat de gabrielarotaru, 22 iulie 2022, 13:40 / actualizat: 22 iulie 2022, 14:44
Primii 6 pacienți au fost operați cu ajutorul noii proceduri de intervenție cu raze Gama la Spitalul de Neurochirurgie din Iași.
Managerul unității medicale, Lucian Eva a precizat că primul pacient, care a fost diagnosticat cu meningiom, adică o vedere dublă, a fost externat după a doua intervenţie.
Lucian Eva: Au beneficiat de acest tip de tratament un număr de 6 pacienți, patologii diverse, în general leziuni ale creierului care erau imposibil sau foarte dificil de tratat prin alte metode. Toți pacienții au o evoluție bună, mare parte dintre ei sunt deja externați, urmează să își facă controale în perioada următoare. Primul pacient care a fost iradiat este un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani diagnosticat cu o tumoră situată într-un loc al creierului, prin care trec o multitudine de nervi cranieni, inclusiv nervul care determină ceea ce se numește vedere dublă. S-a decis o iradiere stereo tactică Gama Knife pe parcursul a 5 zile pe mască. Asta înseamnă că pacientul a primit o doză de 4 ori pe zi. După două ședințe de iradiere vederea dublă a dispărut, ceea ce înseamnă că tratamentul a fost eficient.
Lucian Eva a adăugat că tratamentul este gratuit pentru pacienții asigurați, iar pentru cei neasigurați vor fi stabilite tarife modice.
Lucian Eva: Pentru pacienții asigurați este gratuit, nu presupune costuri suplimentare. Pentru pacienții neasigurați, care nu au patologii ce sunt decontate sau sunt gratuite, cumva, prin Casa de Asigurări de Sănătate vom stabili niște costuri, dar pot să vă spun că vor fi niște costuri rezonabile astfel încât toată lumea să aibă acces la asemenea tip de tratament și bineînțeles că putem trata și pacienți din afara comunității europene, mă refer aici la Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, țări care nu beneficiază de asemenea tip de tratament.
Aparatura a costat 5,3 milioane de euro și este cea mai nouă generație din Europa.
Un aparat similar există la București, care poate rezolva 500 de cazuri pe an. În România anual sunt aproximativ 7600 de pacienți.
(Radio Iași/ Constantin Mihai)