(AUDIO/FOTO) Suspiciune de poluare pe râuri din județul Iași
Publicat de Andreea Drilea, 12 septembrie 2022, 11:33 / actualizat: 12 septembrie 2022, 13:26
În ulimele 72 de ore la confluența râurilor Jijia, Bahlui și Prut din județul Iași a fost înregistrată o spumă consistentă de culoare albă, existând suspiciuni de poluare în zonă.
La fața locului s-au deplasat reprezentanți ai Direcției de Gospodărire a Apelor Prut-Bârlad precum și specialiști de la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Profesorul de Fizică de la Unviersitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Silviu Gurlui a precizat că stratul cel mai consistent de spumă era prezent pe o lungime de 300 de metri înaintea vărsării Jijiei în Prut.
Acum apa râului este curată, dar pe anumite zone au fost depistați pești morți, potrivit lui Silviu Gurlui.
Silviu Gurlui: ”Era un strat consistent de spumă, iar dintre cei care au fost aici, ieri, spre exemplu, și confirmă cum s-a întâmplat de atâtea ori, un miros tipic, așa îl prezintă oamenii, de detergent, iar spuma respectivă nu tratează altceva decât poluare și substanțe care au fost ajunși în apă. Probabil că volumul de apă și precipitațiile ulterioare au diminuat concentrațiile poluanților și au dispersat. Acum, apa este curată, nu văd nimic neobișnuit, cu excepția peștilor care sunt pe malurile Jijiei, morți. Au mai fost de foarte multe ori aceste fenomene similare, acestea fiind însoțite de moartea multor pești.”
Purtătorul de cuvânt de la Administrația Bzinală Ape Prut-Bârlad, Andreea Poenaru a precizat că se așteaptă rezultatele de la laboratorul de specialitate: ”Angajații de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Iași au fost în teren pentru a monitoriza cursurile de apă Bahlui și Jijia. Totodată, specialiștii de la laboratorul de calitate a Apei din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad au prelevat probe de apă în vederea efectuării de analize fizico-chimice. În momentul în care vom avea rezultatele finale, vom reveni cu detalii. Până în prezent nu s-a identificat fenomenul de mortalitate piscicolă pe niciun curs de apă monitorizată.”
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO – VIDEO Silviu Gurlui)