Eurostat: Românii – cei mai expuși riscului de sărăcie şi excluziune socială din UE
Publicat de Andreea Drilea, 15 septembrie 2022, 17:06
Cea mai ridicată pondere a populaţiei supusă riscului de sărăcie şi excluziune socială în Uniunea Europeană se înregistra anul trecut în România, cu un procentaj de 34%.
Potrivit datelor publicate astăzi de Eurostat, țara noastră este urmată de Bulgaria, Grecia şi Spania.
În 2021, erau în Uniunea Europeană 95,4 milioane de persoane supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, reprezentând 21,7% din populaţie, o uşoară creştere faţă de 2020.
Într-o intervenție pentru postul nostru de radio, Ciprian Iftimoaei, director adjunct al Direcţiei Judeţene de Statistică Iaşi, a explicat semnificația acestui indicator și a dat și exemplul celor mai vulnerabile regiuni din România:
Ciprian Iftimoaei: Acest indicator, ponderea persoanelor care se află în risc de sărăcie sau de excluziune socială, se referă la persoanele care se află sub așa-numita linie de sărăcie, care se calculează din punct de vedere statistic la 60% din mediana venitului pe adult. Echivalent e undeva la 1.200 de lei la nivelul țării noastre. Deci sunt persoane sub pragul de sărăcie, care au probleme cu asigurarea curentă a alimentelor, dotarea locuințelor, nu își permit nici măcar o săptămână de vacanță, au dificultăți în a participa la activități culturale, educaționale. Sărăcia este mai accentuată în câteva regiuni ale țării – este vorba de regiunea nord-est, din care face parte și județul Iași, Vaslui, Bacău, Suceava, Neamț, dar și regiunea de sud – Oltenia, regiuni mai puțin urbanizate, cu populație îmbătrânită, mai ales în zonele rurale, în localitățile sărace, orașele monoindustriale. Dintre categoriile sociale, segmentele de vârstă mai afectate de sărăcie, precizez că tinerii sunt cei mai afectați de sărăcie.
(Radio Iași/Lucian Bălănuță/FOTO – imagine ilustrativă)