Directorul Spitalului de Neurochirurgie Iaşi: Casa de Asigurări decontează tratamentul Leksell Gamma Knife
Publicat de Andreea Drilea, 15 septembrie 2022, 18:53
Managerul Spitalului Clinic de Urgenţă ‘Prof Dr N Oblu’ Iaşi, dr Lucian Eva, a anunţat, joi, că sunt decontate cheltuielile pacienţilor asiguraţi cu tumori cerebrale pentru tratamente prin Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife.
Potrivit sursei citate, începând din această zi Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi a contractat cu Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Prof.Dr.N.Oblu’ Iaşi servicii pentru tratamentul bolnavilor cu malformaţii vasculare cerebrale şi tumori cerebrale profunde inabordabile chirurgical sau cu risc crescut de mortalitate sau morbiditate neurologică gravă postoperator prin Gamma-Knife.
‘Acest tratament se acordă gratuit asiguraţilor prin intermediul Programului Naţional de Diagnostic şi Tratament cu ajutorul aparaturii de înaltă performanţă, subprogramul de radiologie intervenţională. Dacă până acum la nivel naţional prin intermediul acestui program naţional erau trataţi anual la Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Bagdasar Arseni’ Bucureşti aproximativ 400 pacienţi, prin această investiţie realizată la Spitalul Clinic de Urgenţă ‘Prof Dr N Oblu’ Iaşi vor beneficia de tratament încă 1000 de pacienţi. Totodată, menţionăm faptul că tariful pe serviciu Leksell Gamma Knife decontat de către Casa de Asigurări de Sănătate Iaşi este de 7.300 de lei pe intervenţie’, a declarat conf dr Lucian Eva.
Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife, din cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, a început să funcţioneze de pe 22 iulie 2022. El a fost inaugurat o lună mai târziu, în prezenţa ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila şi a ambasadorului Suediei în România, Therese Hyden.
Aparatura Gamma Knife a fost achiziţionată de Spitalul de Neurochirurgie din fonduri proprii şi fonduri alocate de Consiliul Judeţean Iaşi, instituţie administrativă în subordinea căreia se află. Tehnologia, din cea mai nouă generaţie, a costat 5,3 milioane de euro şi a fost amplasată în Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Leksell Gamma Knife. De la punerea sa în funcţiune, în fiecare zi sunt trataţi, în medie, trei pacienţi.
Această terapie stereotactică poate remedia o multitudine de leziuni, cancere, metastaze sau formaţiuni tumorale localizate la nivelul creierului. Cu ajutorul bisturiului cu laser fiecare tumoră sau fiecare metastază se iradiază ţintit. Se pot iradia peste 20 de metastaze odată sau fiecare în parte. De asemenea, pot fi vindecate şi alte patologii precum nevralgiile de trigemen, malformaţiile artero-venoase.
Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi dau asigurări că vor aplica tarife rezonabile persoanelor cu patologie care nu poate fi decontată prin Casa de Asigurări de Sănătate. Aici pot fi trataţi şi cei din spaţiul dinafara Comunităţii Europene, precum Republica Moldova sau Ucraina.
În România sunt aproximativ 7.600 de pacienţi care ar putea fi trataţi cu ajutorul acestei tehnologii. Până acum, anual erau trataţi 500 de pacienţi la Bucureşti. Medicii de la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi estimează că la această unitate medicală vor fi trataţi anual 1.000 de pacienţi. Deja pe listele de aşteptare sunt 100 de persoane.
(AGERPRES/FOTO – imagine ilustrativă)