Dan Dima, Consul al României la Salonic: Întotdeauna când vorbim despre promovare în plan extern, trebuie să găsim puncte comune, poduri care ne leagă și care fac interesante pentru publicul internațional anumite atracții din România. Aici în Grecia, în Salonic, populația este preponderent creștin-ortodoxă, iar leagănul ortodoxiei în România rămâne, totuși, Iașiul, rămâne legat de acel nume sfânt, de ”Trei Ierarhi” și de procesiunile religioase care se desfășoară în Iași și nu numai în Iași, la mănăstirile din regiunea dumneavoastră. Apoi, cultural, trebuie să știm că Grecia modernă de astăzi într-un anumit grad, datorează momentului 1821 începutul mișcării Eteria, care s-a întâmplat la Iași și care reprezintă un element pe care noi, românii, ar trebui să îl valorificăm atunci când ne gândim să promovăm imaginea României în spațiul pe care acum îl servesc ca și diplomat. Trebuie să menționăm faptul că un număr foarte mare de cetățeni români proveniți din zona dumneavoastră trăiesc, astăzi, în Republica Elenă și în nordul Greciei, cum, de altfel, foarte mulți cetățeni români din Iași vin în fiecare an în nordul Greciei în concediu. Iată, deci, câte puncte de legătură și cât de multe lucruri avem în comun. Ca să nu mai vorbim de faptul că o dată la fiecare 4 ani, un număr important de student din nodul Greciei aleg universitățile dumneavoastră, universitățile care își au sediul în Iași, ele ducând mai departe un bun renume al României, atât în Grecia, cât și în alte state europene și din afara Europei.
Horia Daraban: Dincolo de aceste elemente pe care le-ați oferit dumneavoastră, să spunem că la Târgul Internațional de la Salonic, o delegație a primăriei ieșene a luat parte la mai multe întâlniri. Au avut loc dialoguri cu finalități. Care sunt acestea?
Dan Dima, Consul al României la Salonic: În primul rând, aș putea spune că întâlnirea pivot a acestei delegații a fost acea întâlnire cu primarul Salonicului, Constantinos Zervas, ocazie cu care primarul Mihai Chirica a propus deschiderea mai multor punți de dialog întrunite sub egida unui acord general de cooperare între cele două municipalități. Un acord multidisciplinar care cuprinde atât educația, cât și schimburile culturale, promovarea turismului din ambele zone, atât din Salonic, cât și din Iași, o cooperare în ceea ce privește serviciile medicale de urgență. Sunt foarte multe aspecte, vizita aceasta fiind una, cred eu, foarte importantă, atât pentru saloniști, cât și pentru comunitatea dumneavoastră.
Horia Daraban: Așadar, turismul, atragerea oaspeților înseamnă mai mult decât peisaje care să-ți taie respirația, având ca exemplu și prezența Iașului la acest târg.
Dan Dima, Consul al României la Salonic: Sigur să știți că peisajele sunt foarte importante, dar este foarte adevărat, în afară de peisaje, trebuie să exploatăm multiplele atuu-ri pe care le are țara noastră, aspecte extraordinar de atractive pentru publicul extern care își dorește să ne cunoască, își dorește să fie parte la tradițiile, la mediul extraordinar de pitoresc în care se află Iașul și România în general. Dar pe de altă parte, sigur, importante sunt și elementele de perspectivă, așa cum este educația, pentru că un tânăr grec care studiază la Iași va rămâne pe parcursul întregii sale vieți legat cumva atât de Iași, cât și de țara noastră.