Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr, la Teatrul „Luceafărul”
Publicat de Andreea Drilea, 30 septembrie 2022, 14:47
MISTER BANANA
Pierrick St-Pierre Company, Canada/Germania/India
Omagiul adus de Mr. Banana acestei energii latine atât de vii transmite un mesaj care poate fi înțeles de oricine. El folosește comedia fizică și mimică, combinate cu abilități de circ, pentru a produce un spectacol plin de culoare. Mr. Banana abordează atât tema zeilor și a super-eroilor, cât și a relației noastre cu aceștia. Un spectacol unic, amuzant și provocator, care te face să te întrebi: cine va salva publicul?
Pierrick St-Pierre, cunoscut sub numele de Mr. Banana, este un cetățean franco-canadian cu domiciliul în Germania, dar care trăiește în India. A învățat de la circurile chinezești și vietnameze și a jucat deja în peste 40 de țări. Această călătorie în jurul lumii i-a oferit versatilitatea de a jongla cu obiecte de recuzită, emoții și oameni.
Când a plecat prima dată de acasă, la 16 ani, nu avea nicio idee că își va găsi adevărata casă pe scenă. A descoperit că pasiunea sa poate sparge granițele dintre oameni, indiferent de vârstă, sex și context cultural. Acesta a fost începutul unei călătorii uimitoare care l-a transformat pe el însuși și publicul din întreaga lume.
Spectacol comic interactiv de noul circ (jonglerii, acrobații), 50 min, nonverbal, 5+
Teatrul Academic de Dramă și Comedie Dnipro, Ucraina și Compania Collapse Lyon, Franța
de Neda Nejdana
Spectacolul are la bază povestea a doi tineri despărțiți în „Sâmbăta însângerată” de la începutul Revoluției Demnității din Ucraina (decembrie 2013). Rezonează cu mitul lui Orfeu și Euridice, dar răsturnat: o fată din timpuri moderne își caută un iubit pierdut între viață și moarte, iar iadul s-a ridicat pe pământ și a târât oamenii în foc. Spectacolul se desfășoară în trei planuri, reale și virtuale. În primul plan întâlnim eroi ai Maidanului: un student la filologie, un alpinist, un muzician, un agent de securitate, un jurnalist, o asistentă medicală și un preot. Este un dialog dinamic între personajele reprezentate de marionete. Al doilea plan este realitatea interioară a celor două personaje principale, Ania (studenta) și Oreste (alpinistul). Aceste câteva monologuri sunt spuse de doi actori. Al treilea plan este reprezentat de Facebook, în care cei patru actori se adresează direct publicului sub forma unui cor. Povestea este o încercare de a înțelege evenimentele de pe Maidan și războiul din Ucraina. Nu este doar o revoluție, ci și un indicator al schimbărilor care transformă conștiința întregii lumi… Maidan Inferno a fost creat din septembrie 2021 până la sfârșitul lunii februarie 2022. Ultima replică a spectacolului, “libertatea sau moartea” sunt, pe lângă o trimitere directă la Revoluția Franceză, este mărturia unei generații de revoluționari ucraineni care luptă pentru valorile democratice, pentru demnitate și independența țării lor.
Regia: Clément Peretjatko (Franța)
Scenograf: Julien Scholl (Franța)
Compozitor: Andrew Karachun (Marea Britanie)
Designer de păpuși: Clément Peretjatko (FR), Vitaly Holub (Marea Britanie)
Distribuție: Valeriy Zybczyk, Yura Zakharov, Vlad Lebedev, Valeriya Kleimenova Lagoda, Angelika Nikolayeva, Oleksandra Verstyuk, Sofia Piri.
Parteneri: orașul Lyon în cadrul acordului cu Institutul Francez Paris, Centrul de Dramaturgie Les Kourbas (Kiev), Muzeul Maïdan (Kiev), Teatrul Academic de Dramă și Comedie (Dnipro).
16+, 1h 30 min
În ucraineană cu subtitrare în limba română.
Show-ul se joacă în limbile română, germană, engleză, italiană, franceză, olandeză, sârbă și într-o mică măsură, turcă, greacă, chineză, romaness și limbajul semnelor.
Acțiunea se desfășoară în recepția unui hostel din Timișoara în anul 2023 când urbea este capitala europeană a culturii. Turiști din toată lumea vin în căutarea „acelui ceva” unic pe care fiecare oraș îl are, spiritul locului, definit de arhitectură, preparatele culinare specifice, cultură, viața de noapte, evenimentele, centrul, mahalaua șamd. Timișoara, oraș cosmopolit are de oferit câte puțin din orice, dar nu este sigur că produsele locale satisfac nevoile internaționale.
Unii turiști se întorc din oraș bătuți, alții jefuiți, îndrăgostiți, păcăliți, dezolați, încântați sau amendați. Ultimul dintre ei, un moldovean întors de la cules de sparanghel din Germania creionează câteva imagini atroce ale Europei de astăzi.
Acționează:
Cristine Cizmaș
Armand Iftode
Ioan Codrea
Jasmina Mitrici
Ionuț Marian Pîrvulescu
Anastasia Miulescu
Text și Înscenare:
Ovidiu Mihăiță
2 h de râs cu pauză.
Foto Oana Stoian
Duminică, 2 octombrie, ora 19 (sala mare, Teatrul Luceafărul)
Ado și Centrul de Teatru Educațional Replika
TOATĂ LINIȘTEA DIN LUME
De Mihaela Michailov & Radu Apostol
Regia: Radu Apostol
Cu: Katia Pascariu
Decoruri: Gabi Albu
Sunet: Alex Bălă
Video mapping: Elena Găgeanu
Lighting design: Radu Apostol
Traducere engleză: Corina Găgeanu
Traducere daneză: Mika Rădescu
12 ore din viața unei mame singure, cu doi copii de 14 și 16 ani.
12 ore ca un roller-coaster emoțional între tipic și atipic.
12 ore petrecute în două lumi paralele.
TOATĂ LINIȘTEA DIN LUME este un spectacol despre Mamă.
Pentru toate clipele în care ai simțit că ești cumplit de singură.
Pentru toți anii în care ai tânjit s-auzi cuvântul mama.
Duminică, 2 octombrie, ora 20 (Casa muzeelor)
de I.L. Caragiale
Acționează ca:
JUPÂN DUMITRACHE TITIRCĂ INIMĂ-REA, Marian Pîrvulescu
NAE IPINGESCU, Ioan Codrea
CHIRIAC, Laurențiu Bănescu
SPIRIDON, Norbert Lovasz
RICĂ VENTURIANO, Armand Iftode
VETA, Cristine Cizmaș
ZIȚA, Anastasia Miulescu
Înscenare: Ovidiu Mihăiță