Pontul Zilei cu Andreea! ? Duminică, 9 octombrie 2022
Publicat de Andreea Drilea, 9 octombrie 2022, 06:30
Vă dau bineţe de la Radio România Iaşi. Andreea sunt!
Comportamentul alimentar este determinat în mare măsură pe fond emoţional şi legat de obiceiuri învăţate în copilărie. Cum obişnuim copilul să mănânce legume? vă dau câteva ponturi:
Mănâncă şi tu ce vrei să mănânce copilul tău.
Mergem cu cei mici la cumpărături, le facem o listă desenată și îi lăsăm să se simtă responsabili la piaţă sau la supermarket.
Tăiem legumele în forme amuzante şi îl lăsăm să amestece salata. Copiii sunt mai încrezători să mănânce ceva atunci când au „muncit” la prepararea mesei.
Dacă nu-i place o legumă, încearcă să îi o oferi sub o altă formă.
Dacă îi spunem că broccoli este sănătos, nu va fi impresionat, dar dacă îi spunem că-l ajută să crească mare și puternic, va fi mai interesat să-l mănânce.
O farfurie „curcubeu” cu portocaliu, roşu, verde şi galben (morcovi, ardei, broccoli, cartof dulce etc.) este considerată apetisantă de cel mic.
Ochi de măsline, nas de morcov, urechi de ţelină, gură de roşie… Ideea este simplă şi eficientă.
Când îl cuprinde foamea între mese, câteva legume tăiate în formă de bastonașe şi înmuiate în sosul lui preferat (neapărat făcut în casă!) înlocuiesc snaksurile sau dulciurile. Sau fă repede o salată cu brânza lui preferată rasă deasupra.
Coriandru? Rozmarin? Leuştean? Descoperă care sunt aromele lui preferate şi mixează-le în blender cu legume fierte, diluate cu apă şi îmbogăţite cu seminţe sau felii de avocado.
Dacă copilul cere ceva dulce, oferă-i o plăcintă cu dovleac sau o tartă cu morcovi.
Începe întotdeauna cu porţii mici – oferă-i mai întâi un morcov fiert sau un cartof dulce, apoi puţin broccoli, salată de vinete coapte ori bucăţele de ardei cu brânzică proaspătă.
Până data viitoare, pătraţi-vă sănătoşi şi nu uitaţi să zâmbiţi!