(AUDIO) Iaşi: Universitatea ”Al I Cuza’, gazda celei de-a cincea ediţii a Forumului EC2U
Publicat de Andreea Drilea, 12 octombrie 2022, 19:02
Alianţa de universităţi europene European Campus of City-Universities se reuneşte la Iaşi, timp de trei zile, în cadrul celei de-a cincea ediţii a Forumului EC2U.
Din Consorțiu fac parte 7 universități europene, respectiv cea din Poitiers (Franța), Coimbra (Portugalia), Salamanca (Spania), Jena (Germania), Pavia (Italia), Turku (Finlanda) și Universitatea „Al. I Cuza” din Iași.
Astăzi, în prima zi a lucrărilor, a căpătat statutul de viitor membru Universitatea din Luvov, Ucraina.
Coordonatorul Consorțiului, profesorul Ludovic Thilly, de la Universitatea Poitiers, a declarat că în ultimele 6 luni, cele 7 universități europene au făcut o donație celei din Iași pentru a susține integrarea studenților refugiați din Ucraina în ciclurile de învățământ superior.
Ludovic Thilly: Două exemple concrete: imediat ce războiul a fost declarat de către Rusia, am declanșat în alianță un sistem de a primi studenții ucrainieni, dar și de a ajuta Universitatea din Iași, de a primi la rândul ei studenți din Ucraina. Universitatea din Poitiers, universitatea de unde provin, a făcut o donație Universității din Iași – o mare inițiativă. Următoarea inițiativă va fi în ideea că în viitorul apropiat Ucraina se va integra în Uniunea Europeană și iată, grație acestui lucru, am integrat în alianța noastră universitate ucrainiană, Universitatea Ivan Franko din Lviv.
Ludovic Thilly a mai spus că, deocamdată, au fost făcute doar gesturi simbolice, dar pentru exercițiul financiar 2023-2027, UE va participa cu fonduri suplimentare pentru internaționalizarea învățământului și pentru susținerea învățământului superior din Ucraina.
Ludovic Thilly: Da, evident că sunt de acord și pot să vă spun cu mândrie că universitățile din Europa au răspuns deja acestei provocări, pentru că obiectivul nostru nu este de a alunga mințile bune, care ar presupune că toți profesorii și studenții ucrainieni fug din Ucraina și ajung în Europa și rămân acolo. Trebuie să îi ajutăm și să-i primim, dar trebuie încă de pe acum să-i ajutăm să reconstruiască învățământul superior ucrainian în viitor. Iar asta este un pariu european la care participă deja Comisia Europeană, care a deblocat niște fonduri, și universitățile și alianțele ca aceasta din care facem parte și pentru care ne-am întâlnit acum. Institutele își mobilizează toate resursele intelectuale, umane, materiale pentru a permite universităților ucrainiene să continue să funcționeze astăzi în condițiile vitrege de război.
Rectorul UAIC din Iași, Tudorel Toader, a precizat că societatea Antibiotice va face parte din Consorțiu, din partea Iașiului. De asemenea, primul proiect la care se va lucra începând din 2023 va fi întocmirea unor programe educaționale comune, pentru cele 7 universități, programe la care vor participa profesorii, atât fizic, cât și online, și care vor permite studenților la terminarea studiilor să capete documente de absolvire și din partea celorlalte universități.
Tudorel Toader: Ne-am întâlnit la Iași pentru a pune bazele unui nou proiect la exercițiu 2023-2027, cu finanțare de la Comisia Europeană, dar obiectivele alianței nu constau în sume de bani, constau în realizarea unei universități europene, internaționalizarea învățământului, forme educaționale comune, masterate, doctorate, manifestări științifice culturale. Una din cele 3 mari teme ale consorțiului se referă la sănătate și am propus ca să inițiem demersuri pentru a avea drept partener în Consorțiu și Antibiotice Iași, cum și celelalte universități au venit cu câte o propunere de parteneriat din mediul de afaceri.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)