(AUDIO/FOTO/VIDEO) IAȘI: ,,111 ani de la zborul lui AUREL VLAICU deasupra Iașului” – conferință națională
Publicat de Andreea Drilea, 13 octombrie 2022, 11:16 / actualizat: 13 octombrie 2022, 17:26
La Iaşi a început, astăzi, Conferința Națională cu tema ,,111 ani de la zborul lui AUREL VLAICU deasupra Iașului”.
Pentru a marca evenimentul, mai multe avioane militare aparţinînd Bazei 95 Aeriană Bacău și Bazei de Instruire și Formare a Personalului Boboc ar fi trrebuit să survoleze cladirea Palatului Culturii din Iaşi. Zborul acestora a fost anulat din cauza vremii neprielnice.
Prezent la eveniment, comandorul Bazei 95 Aeriană din Bacău, Ioan MISCHIE, a prezentat o scurtă istorie a evenimentelor petrecute acum 111 ani:
Ioan Mischie: Aurel Vlaicu, inginer român, inventator și figură legendară a aviației române și mondiale. Născut în județul Hunedoara, comuna Binținți, a fost cel care a construit în anul 1911 Avionul Vlaicu 2. Evenimentul din 13 octombrie 1911 a fost unul de o unicitate aparte pentru regiunea Moldovei. Manifestarea a avut loc pe dealul Cetățuia, în apropierea lăcașului de cult, ridicat în urmă cu secole. A renunțat la un zbor demonstrativ în Orăștie, pentru a ajunge în capitala Moldovei, unde inventatorul avea să rămână în istorie fără o minuțioasă pregătire și analizare a condițiilor de zbor din zona ieșeană. În dimineața zilei de 13 octombrie, monoplanul și pilotul se găseau pe platoul Copoului. Vlaicu a ținut să zboare de 2 ori deasupra orașului, spre bucuria generală. Nu s-a îndepărtat de locul decolării, ci s-a întors prin caracteristicul viraj deasupra publicului, planând cu viteză redusă, la mică înălțime. Chiar dacă a impresionat mulțimea cu acel zbor, Aurel Vlaicu s-a lăsat convins să mai facă o nouă demonstrație. Temerarul aviator nu a stat pe gânduri și a oferit încă o mostră de ingenoizitate, zburând cu aparatul Vlaicu 2 la peste 500 de metri înălțime, deasupra clădirilor din oraș.
Colonelul Brigăzii 15 Mecanizată „Podu Înalt” din Iași, Claudiu Tamaş, a subliniat importanţa cinstirii eroilor şi a istoriei neamului:
Claudiu Tamaş: Cu siguranță vom continua acest șir de manifestări. Trebuie să ne cinstim eroii, trebuie să ne cinstim trecutul istoric al acestui neam și asta este o obligație pentru noi, în continuare, a activităților desfășurate de către Brigada 15 Mecanizată Podul Înalt, împreună cu toate celelalte structuri din cadrul Sistemului național de Apărare, Ordine Publică. Vom fi alături de dumneavoastră, de ieșeni, vom fi alături de comunitate și cu siguranță și anul acesta de Ziua Armatei, de exemplu, și anul acesta de Ziua României și anul viitor, în ianuarie, când vom sărbători Ziua Unirii și în continuare, pe parcursul anului și anilor ce vor veni, vom fi alături de dumneavoastră și cu siguranță vom marca fiecare moment important din istoria acestui popor.
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)