(AUDIO) La Iași are loc Sfânta Liturghie arhierească, prilejuită de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva
Publicat de Andreea Drilea, 14 octombrie 2022, 15:02 / actualizat: 14 octombrie 2022, 18:00
UPDATE ora 15:00 – Aproximativ 35 de mii de credincioși au luat parte, la Iași, la Sfânta Liturghie, oficiată cu prilejul Hramului Cuvioasei Parascheva. Ceremonialul religios a fost oficiat de 26 de înalți ierarhi, atît din țară cît și de peste hotare.
La finalul Slujbei, Părintele Mitropolit Teofan a premiat pe scenă mai multe persoane care s-au implicat, anul acesta, în sprijinirea refugiaților ucraineni.
Peste 16 mii de pelerini stau, în prezent, la un rând de câţiva kilometri, pentru a se închina la raclele cu moaştele Sfintei Parascheva şi ale Sfântului Paisie. De pe 8 octombrie, cînd a început pelerinajul de la Iași, aproximativ 180 de persoane au trecut pe la raclele cu moaștele sfinte.
După Sfânta Liturghie de astăzi, pelerinii au primit tradiționala masă caldă, oficialităţile locale pregătind în acest scop 40 de mii de porţii de sarmale.
De la ora 17:00, la Primăria Iaşi, va avea loc Seara Valorilor.
Ca şi în anii precedenţi, se acordă premiile Academiei, titlurile de “Cetăţean de onoare”, premiul pentru Jurnalism, în total fiind 10 categorii.
UPDATE ora 12:00 – Punctul central al manifestărilor religioase prilejuite de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva a fost, astăzi, la Iași.
În fața Catedralei Mitropolitane, pe o scenă special amenajată, s-a desfășurat Sfânta Liturghie oficiată de 26 de înalți ierarhi din țară și de peste hotare, în frunte cu Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucvinei.
În cuvântul său, Înalt Prea Sfințitul Gheorghios, mitropolit de Katerini, Grecia, a vorbit despre importanța credinței și despre ceea ce reprezintă Sfânta Parascheva în viața noastră: ”Cu toții am venit, unii de aproape, alții de departe, ca pelerini ai Sfintei Parascheva din Epivata, protectoarea spirituală a Cetății Iașilor și ocrotitoarea noastră, a tuturor. Pelerinajul nostru devine astfel o mărturie a dispoziției noastre lăuntrice spre a ne întări credință din credința ei, din credința pe care a avut-o Sfânta Parascheva în Dumnezeu și de a umbla în viața noastră după exemplul ei.”
La finalul Slujbei, Părintele Mitropolit Teofan a premiat pe scenă mai multe persoane care s-au implicat, anul acesta, în sprijinirea refugiaților ucraineni.
În cuvântul său, înaltul ierarh a vorbit despre importanța rugăciunii în contextul conflictului armat din Ucraina: ”Dumnezeu de sus și mai marii lumii de jos pot în cele din urmă să împlinească mult, dar mult putem împlini și noi căci nu este vreo armă mai importantă decât rugăciunea. De aceea, pe lângă rugăciunea pe care o adresați lui Dumnezeu pentru dumneavoastră, pentru membrii familiei, amintiți-vă seara la rugăciune de chipul celor care au căzut sub bombe, de mamele lor de acasă, de soții și de prunci. O rugăciune, o metanie, un psalm din dumneziasca psaltire pot aduce mult pentru cele care se întâmplă acolo, rugându-l pe Dumnezeu să vină cu mâna sau ocrotitoare, apărându-ne și pe noi și pe ei de urgia cea nemiloasă a războiului.”
După Sfânta Liturghie, pelerinii au primit tradiționala masă caldă, oficialităţile locale pregătind în acest scop 40 de mii de porţii de sarmale.
De la ora 17:00, la Primăria Iaşi, va avea loc Seara Valorilor.
Ca şi în anii precedenţi, se acordă premiile Academiei, titlurile de “Cetăţean de onoare”, premiul pentru Jurnalism, în total fiind 10 categorii.
UPDATE ora 9:30 – Mii de credincioși participă, la Iași, la Sfânta Liturghie, oficiată cu prilejul Hramului Cuvioasei Parascheva, de 26 de înalți ierarhi, atât din țară cât și de peste hotare, în frunte cu Teofan, mitropolitul Moldovei și Bucovinei.
Ceremonialul religios se desfășoară în faţa Catedralei Mitropolitane, pe o scenă special amenajată.
În paralel, peste 15 mii de pelerini stau la un rând de câţiva kilometri, pentru a se închina la raclele cu moaştele Sfintei Parascheva şi Sfântului Paisie. Cei mai mulţi au venit în cursul zilei de ieri, special pentru a ajunge la racle astăzi.
Constantin Mihai i-a întrebat pentru ce se roagă:
” – Să ne împlinească dorințele, dorințele sufletești, dorințele trupești, poate și materiale. PIcioarele mă încercă puțin, dar oboseală nu am simțit, pentru că ne întărește Dumnezeu și merită, oricât de mare ar fi efortul.
– De unde ați venit? – Din Botoșani
– Pentru sănătate, pentru spor în casă, pentru copii. De la București.
– Pentru sănătate, avem copiii la școală, să fie pace, liniște și bunul Dumnezeu să aibă grija noastră.
– Cât ați stat la rând la așteptare? – De la ora 9:30. – Aproape 8 ore cam așa. Da, da, nu am simțit, am fost bine, ne este folositor. – De unde ați venit? De la Râmnicu Sărat.”
Din cauza frigului, oboselii şi a lipsei de mâncare, câteva persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din partea echipajelor de prim-ajutor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Crucea Roşie sau SMURD.
De sâmbătă, de la începutul pelerinajului, peste 200 de credincioşi au primit asistenţă medicală, iar 14 au fost transportaţi la spital.
În cursul nopţii, pelerinii au primit din partea voluntarilor, ceai şi cafea, precum şi un pachet cu mâncare.
Totuşi, din cauza frigului, oboselii şi a lipsei de mâncare, câteva persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din partea echipajelor de prim- ajutor de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, Crucea Roşie sau SMURD. De sâmbătă, de la începutul pelerinajului, peste 200 de credincioşi au primit asistenţă medicală, iar 14 au fost transportaţi la spital. (Radio Iași/FOTO captură video Doxologia.ro)
Mii de credincioşi iau parte la Sfânta Liturghie arhierească, prilejuită de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Aceasta a început la ora 9,00 şi este susţinută, pe podiumul special amenajat pe Bulevardul Ştefan Cel Mare din Iaşi, de către unu sobor de preoţi, în frunte cu Înalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Sfânta Liturghie este transmisă, în direct, şi de postul nostru de radio, pe frecvenţa de 1053 kilohertzi, Unde Medii.
Despre sărbătoarea de astăzi, relatează Constantin Mihai: ”La Iași, în desfășurare cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală și de Răsărit. Sfânta Parascheva, cunoscută în popor ca Sfânta Vineri, nu este doar protectoare a Iașului și a întregii Moldovei. Sfânta Cuvioasă, este recunoscută în întregul spațiu balcanic. De-a lungul vremurilor, sfintele moaște au poposit și în Bulgaria, Serbia, Grecia, iar de la Vasile Lupu, domnitor, odihnesc la Iași. În acest an în pelerinaj la Iași au fost aduse de la Mănăstirea Neamț moaștele Sfântului Cuvios Paisie. Sfântul este de origine ucraineană, s-a născut în urmă cu 300 de ani dar a îndrăgit slujba ortodoxă în limba română, considerând-o cea mai completă și mai aproape de Iisus. Interesant este că decizia aducerii acestor sfinte moaște la Iași a fost luată în 2020 când încă în Ucraina era pace, atunci s-a hotărât ca anul 2022 să fie anul rugăciuni și al Sfinților isihaști, or, Sfântul Paisie, ucrainean de baștină, este unul din cei trei Sfinții isihaști. Sfânta liturghie de astăzi începe la ora 9. Puțin după ora 12 la Cantina de Ajutor Social de pe strada Sfântul Andrei, oficialitățile locale au pregătit pentru pelerini 40.000 de porții de sarmale. De la ora 17 la Primăria Iași, Seara Valorilor, ca și în anii precedenți, i se acordă premiile Academiei, titlurile de cetățeni de onoare, premiul pentru jurnalism, în total sunt 10 categorii.”
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)