,,Personalități ale culturii române în dialog cu urmașii răzeșilor găzari”. Câdă Ionică la ”Pulsul zilei”, cu Mihai Florin Pohoață – 14.10.2022.
Publicat de mihaipohoata, 14 octombrie 2022, 10:45
La Muzeul Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat din satul Prăjești, comuna Măgirești, are loc, vineri, 14 octombrie, de la ora 15.00, cea de-a șaptea ediție a manifestării ,,Personalități ale culturii române în dialog cu urmașii răzeșilor găzari”.
Invitați de onoare sunt actorii Vasile Muraru, Valentina Fătu și Daniela Tănase, de la Teatrul de Revistă ,,Cosntantin Tănase” din București, care onorează astfel, această manifestare tradițională, al cărei prim invitat a fost celebrul actor, Florn Piersic.
De asemenea vineri, în Sala de festivități din comuna Măgirești, de la ora 18.00, actorii menționați vor susține spectacolul ,,Toamna se numără… râsetele”, oferit în dar seniorilor și tuturor locuitorilor din Măgirești, Prăjești, Valea Arinilor, Stănești și Șesuri, de Fundația Culturală ,,Urmașii Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat” și Primăria comunei Măgirești, organizatorii evenimentului.
Inițiativa înființării acestui muzeu a aparținut neobositului căutător de comori ale trecutului, prof. univ. dr. Constantin Parascan, om al locurilor și demn urmaș al răzeșilor găzari moldoveni.
Ideea organizării muzeului, unic în România și în lume, s-a născut o dată cu punerea bazelor Fundației Culturale ,,Urmașii Răzeșilor Găzari de pe Valea Tazlăului Sărat” (toamna anului 2008) și donarea de către profesorul și publicistul Constantin Parascan a terenului moștenit de la Alexandru – bunicul și Costachi – tatăl, pe care se afla o construcție abandonată din anii de dinainte de 1989.
Clădirea muzeului a fost construită în anul 2014, pe terenul donat de Constantin Parascan, prin fonduri asigurate de la bugetul local şi prin redirecţionarea celor 2% din impozitul pe venit (circa 90.000 euro au fost alocaţi obiectivului cultural), autorii proiectului fiind prof. univ. dr. ing. Irina Bliuc, dr. arhitect Călin Corduban, ing. Vasile Bălțătescu, constructor Mihail Nichita.
În cadrul muzeului, care deține o bibliotecă și o arhivă documentară valoroasă au fost amenajate mai multe spații expoziționale, care cuprind exponate, documente și mărturii (valori de patrimoniu) din perioada culturii Cucuteni (în urmă cu peste 5.000 de ani), din vremea dacilor și romanilor, precum și din evul mediu românesc. În esență, aici este reconstituită viața răzeșilor găzari de pe Valea Tazlăului Sărat, din cele mai îndepărtate timpuri și până astăzi.
Totodată, aici sunt organizate periodic, activități cultural-educative și de valorificare a patrimoniului tradițional, precum și de omagiere a personalităților naționale și locale, prin recitaluri și spectacole, întâlniri cu scriitori, istorici, specialiști în conservare și restaurare, artiști plastici, muziceini.
Printre oaspeții muzeului s-au numărat IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, academicianul Mihai Șora, criticul de film Irina Margareta-Nistor, actorii Dorel Vișan, Florin Piersic, Ileana Popovici, Doru Octavian Dumitru și alții.
Câdă Ionică, edilul şef al comnei băcăuane Măgireşti este invitat astăzi, vineri, 14 octombrie 2022, în intervalul orar 11:20 – 11:30, la ”Pulsul zilei” – pe toate frecvențele Radio Iași: 90,8 – 94,5 și 96,3 Mhz FM, 1053 Khz AM dar și live pe www.radioiasi.ro, emisiune realizată și produsă de Mihai Florin Pohoață.
Surse: Romulus Dan Busnea; Câdă Ionică