Toni Greblă, dus în arestul Poliţiei
Publicat de Andreea Drilea, 10 martie 2015, 10:30 / actualizat: 10 martie 2015, 13:18
UPDATE ora 13:00 – Fostul judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost scos marţi din sediul DNA şi dus în arestul Poliţiei Capitalei, el declarând la ieşire că măsura reţinerii i se pare una excesivă.
Întrebat despre reţinerea sa, Toni Greblă a răspuns: ‘Sigur că mi se pare o măsură excesivă’.
Referitor la posibilitatea de a face denunţuri pentru a-şi uşura situaţia, fostul judecător a spus că este exclus acest lucru.
Avocatul său, Petre Buneci, a susţinut că este vorba despre aceleaşi acuzaţii care se ştiau şi că Toni Greblă nu avea ce să recunoască.
‘Procurorii asta spun, ca să meargă umilirea până la capăt, că în 24 de ore să meargă cu propunerea de arest la domiciliu. (…)
Ar fi încercat (n.r. – Toni Greblă) să vândă 50 de capre prin persoane interpuse, asta ar fi noutatea în prezent, că ar fi venit un avocat care a făcut un autodenunţ că o anumită persoană l-a rugat să încheie nu ştiu ce contract de vânzare-cumpărare al caprelor’, a susţinut avocatul.
Un alt avocat, Carmen Popa, a subliniat că Toni Greblă este foarte pregătit să treacă prin această situaţie dificilă şi că nu poate spune ce a declarat procurorilor.
Fostul judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă a fost reţinut marţi de DNA, el fiind cercetat pentru mai multe fapte.
UPDATE ora 12:15 – Toni Greblă reţinut de DNA
Fostul judecător al Curţii Constituţionale Toni Greblă s-a prezentat marţi la Direcţia Naţională Anticorupţie, el fiind cercetat pentru mai multe fapte.
La intrare în sediul DNA, Toni Greblă a precizat că a fost chemat de procurori şi că se prezintă ca orice cetăţean, adăugând că în prezent nu are niciun fel de funcţie şi nici activitate într-un partid politic.
‘Dacă din punct de vedere instituţional am înţeles că se doreşte schimbarea clasei politice şi prin astfel de mijloace, din punct de vedere penal nu înţeleg ce mi se întâmplă. (…) Acuzele care mi se aduc, o parte din ele le cunoaşteţi din spaţiul public, altele sunt nişte interpretări fantasmagorice. Nu a apărut nimic nou în dosar până acum, ba dimpotrivă, probele administrate până în prezent par să confirme punctul meu de vedere. Ancheta judiciară va continua cum e normal să continue. Eu sunt convins că adevărul va ieşi la iveală. Eu nu am furat din banul public, eu nu am devalizat banul public’, a afirmat Greblă.
Despre relaţia cu finul său, fostul judecător a spus că şi-o asumă, chiar dacă poate uneori a fost nepotrivită.
‘ Eu accept acest punct de vedere, (…), dar de aici şi până la fapte penale este cale lungă, astfel încât nu am decât să mă prezint la DNA de câte ori sunt solicitat, ancheta este în curs, apoi justiţia, dacă va fi cazul, se va pronunţa’, a susţinut el.
Întrebat dacă se aşteaptă să fie reţinut, Toni Greblă a răspuns: ‘În niciun caz’.
În 4 februarie, CCR a anunţat că Toni Greblă a demisionat din funcţia de judecător.
‘Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanţei constituţionale în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale prevăzute de Legea fundamentală’, se arăta într-un comunicat al CCR transmis acea dată.
Anterior, procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, a cerut sesizarea Biroului permanent al Senatului pentru încuviinţarea arestării preventive în cazul lui Toni Greblă, urmărit penal pentru mai multe fapte, şi trimiterea acestuia în judecată.
Procurorii au extins urmărirea penală faţă de Toni Greblă şi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de favorizarea făptuitorului şi folosirea în orice mod direct sau indirect de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii dacă este folosită în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
El era acuzat de trafic de influenţă, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracţional organizat (în forma constituirii şi în vederea pregătirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate).
(Agerpres/FOTO ziuaconstanta.ro)