(AUDIO) Iași: Conferinţa internaţională ‘NATO şi războiul din Ucraina”
Publicat de gabrielarotaru, 21 octombrie 2022, 13:28
În momentul de față sunt două scenarii în ceea ce privește războiul din Ucraina, a declarat astăzi, la Iași, fostul ministru al apărării Ioan Mircea Pașcu, în cadrul unei conferințe organizate de Fundația Colegiului Național de Apărare.
Unul dintre ele ar trebui să ia în considerare un eveniment major neprevăzut care ar putea determina oprirea instantane a războiului, a afirmat Ioan Mircea Pașcu.
Ioan Mircea Pașcu: Aici, sunt două scenarii. Unul logic, că ar mai dura, pentru că rușii n-au atâtea forțe ca să ocupe Ucraina și nici ucrainenii atâtea forțe ca să scape complet de ruși și asta presupune că va mai dura. Dar în același timp există și un scenariu neașteptat, aș spune eu, o chestiune bruscă, un eveniment major care s-ar putea întâmpla și care să oprească războiul. Deci, cred că ar trebui să ne așteptăm și la neașteptat.
Ioan Mircea Pașcu a mai spus că scenariul unui atac nuclear în Ucraina nu se justifică în acest moment din punct de vedere militar iar dacă Rusia va recurge la un asemenea atac este doar pentru a face o demonstrație de forță.
În completare, fostul ministru de externe, Teodor Meleșcanu și fost director al Serviciului de Informații Externe, a spus că amenințarea nucleară din partea Rusiei rămâne ultima posibilitate în cadrul actualului război.
Teodor Meleșcanu a adăugat că pe flancul Nordic, Țările baltice și Polonia, iar pe flancul Sudic, România – sunt țările care trebuie să facă tot ce se poate în cadrul actualului conflict.
Teodor Meleșcanu: Amenințarea nucleară este pentru Federația Rusă ultima posibilitate, dar dacă vrem să intrăm mai în detaliu, să vedem că pe de o parte sunt armele nucleare strategice și pe de altă parte sunt și pentru acțiuni pe diverse fronturi. Deci este mai degrabă o presiune care se face asupra celor care sunt ucrainenii și ceilalți, pentru că, orice ar, fi lucrurile, până la urmă vor aduce mari probleme nu numai Ucrainei și Federației Ruse, ci și a noastră, țările Baltice, Polonia, România, noi suntem și Marea Neagră. Noi suntem acei care putem să facem tot ceea ce ne stă în putință pentru ca lucrurile să fie aranjate cât mai rapid.
Fostul ministru de externe, Teodor Meleșcanu crede că există posibilitatea ca la începutul anului viitor, părțile aflate în conflict să se așeze la masa negocierilor.
La rândul său, fostul ministru al apărării, Ioan Mircea Pașcu admite că în momentul de față, Europa, care se confruntă cu o criză energetică fără precedent din cauza războiului din Ucraina, trebuie să identifice modalități pentru a se ajunge la o înțelegere între cele două țări aflate în conflict. (Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)