(AUDIO) Iași: Marș pentru siguranța femeilor
Publicat de Andreea Drilea, 23 octombrie 2022, 07:28
Un marș pentru siguranța femeilor este programat pentru după amiază în municipiul Iași.
Evenimentul este organizat de Rețeaua pentru prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor împreună cu 12 ONG-uri și ligi studențești din Iași.
Organizatoarea acțiunii, Teodora Munteanu a declarat că demersul are ca scop inițierea unor măsuri de protecție, astfel încât femeile să fie în siguranță atât la serviciu cât și acasă: ”Multe dintre aceste ONG-uri lucrează direct cu victimele și le oferă suport, așa că, ele știu cel mai bine ce nevoi există la nivel de infrastructură, să spunem așa, pentru că dacă ar fi să ne uităm puțin pe cifre, vedem că, deși, numărul de cazuri de violență, dovezi că este foarte mare la nivelul județului, încă nu există suficiente servicii de ajutor pentru persoanele care se află în situații de abuz. Ca să vă dau un exemplu, pot să vă zic că o femeie care este victima unui abuz și nu dorește să stea într-un centru care să aparțină primăriei nu primește niciun serviciu de ajutor din partea statului.”
Teodora Munteanu a precizat că Centrul de Mediere și Securitate Comunitară a pus la dispoziție o linie telefonică directă pentru femeile care au fost agresate. Este singurul ONG care oferă, printre altele, consiliere psihologică și juridică și programe de integrare pe piața muncii pentru femeile abuzate: ”Centrul de Mediere și Securitate Comunitară sunt, de altfel, singurul ONG care oferă servicii acreditate pentru violența domestică. Au pus la dispoziție o linie telefonică care se numește ”Helena Helpline”, care oferă un spațiu sigur prin care femeile pot solicita ajutor. În cadrul acestei linii existăl personal autorizat care poate să vorbească și în limba română, și în limba maghiară, și limba ucraineană. Acest serviciu servește și pentru refugiate, unde victimele pot solicita ajutor în diverite situații, cum ar fi, cum se afle informații despre cum ar putea să emită un ordin de protecție provizoriu sau ce documente ar avea nevoie pentru a-i acționa în instanță sau unde se pot duce pentru adăpost.”
De asemenea, se intenționează deschiderea unor adăposturi de urgență și în mediul rural, pentru femeile agresate, a mai spus Teodora Munteanu: ”Această linie telefonică ”Helena helpline” funcționează în toată nergiunea de nord-est a Moldovei. În afară de asta, există niște servicii, dar care, din păcate, sunt foarte puține în ceea ce privește zona rezidențială. De exemplu, unul din lucrurile pe care noi le cerem în demersul nostru este să avem mai multe adăposturi de urgență, mai ales în mediul rural. Acolo, cei care ar trebui să gestioneze banii ar fi de la Prefectură, de la Consiliul Județean, sunt cei care ar putea să dea bani, la fel, către ONG-uri pentru a le asigura în suportul.”
Marșul pentru siguranța femeilor va începe la ora 15.00, în fața sediului Universității „Al. I. Cuza” din Iași și se va încheia în fața Prefecturii.
(Radio Iaşi/Constantin Mihai/FOTO Împreună pentru siguranţa femeilor – Iaşi Facebook)