(AUDIO) Focarul de pestă porcină înregistrat săptămâna trecută în jud. Iași s-a extins la o a doua fermă
Publicat de Andreea Drilea, 3 noiembrie 2022, 14:42
Focarul de pestă porcină africană din județul Iași, înregistrat săptămâna trecută, s-a extins și la cea de-a doua fermă a aceluiași proprietar. Este vorba despre o societate din Coarnele Caprei, care deține 3.500 de capete.
Directorul adjunct al DSV Iași, Bogdan Novenschi, a precizat că în localitatea Belcești, unde a fost descoperit primul focar, este în desfășurare procesul de sacrificare a celor 20 de mii de porci, iar astăzi a început și la Coarnele Caprei.
Bogdan Novenschi: Porcii din a doua fermă provin din prima fermă, care era deja afectată și a fost populată la momentul respectiv. Nu exista niciun indiciu că ar exista boală atunci. Acum, boala a început să apară. Drept urmare, a început lichidarea și acolo. Noi estimăm cât de repede putem să închidem – poate până la începutul săptămânii viitoare, poate mai repede să reușim să eliminăm porcii din cele două exploatații, ca să înceapă proprietarii măsurile de curățenie, dezinfecție.
Proprietarii celor două ferme, afectate de pesta porcină în județul Iași, sunt cetățeni italieni, societățile având 43 de angajați și o cifră de afaceri de aproape 30 de milioane de lei.
Limita de carantină animală în cazul focarelor de la Belcești și Coarnele Caprei este de 10 km în jurul celor două localități.
Bogdan Novenschi a făcut câteva recomandări referitoare la măsurile ce trebuie luate pentru limitarea răspândirii pestei porcine africane:
Bogdan Novenschi: Să evite să intre la animale cu aceleași haine care au fost, știu eu, pe câmp, în pădure, zone unde se mai plimbă mistreții și pot să existe pericole de a plimba virusul de acolo, să îl aducă în gospodărie. Este recomandat să aibă încălțăminte și îmbrăcăminte diferite de cele cu care merg în alte părți, să să evite să furnizeze furaje porcilor din zone unde este vizibil că a trecut pe acolo un mistreț, de exemplu, porumb călcat, mâncat de mistreți.
În România, în prezent, există două focare imporante de pestă porcină africană, respectiv în județele Iași și Timiș, ne-a mai informat colegul nostru, Constantin Mihai.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)