(AUDIO) IAȘI: Fenomenele de bullying și cyberbullying au căpătat o amploare deosebită în școlile din județ
Publicat de gabrielarotaru, 6 noiembrie 2022, 07:33
În şcolile din județul Iași, fenomenele de bullying și cyberbullying au căpătat o amploare deosebită în ultimele nouă luni.
Inspectoratul Județean de Poliție, Biroul de Prevenire a Criminalității și Asociația ROR au organizat două campanii de informare și consiliere.
Președintele Asociației ROR, Oana Rotaru, ne-a informat că la aceste campanii au participat peste 10.000 de elevi și 1.500 de profesori. Din păcate, însă, numărul părinților consiliați este foarte mic, sub 300.
Oana Rotaru a mai spus că fenomenul de bullying de la școală are rădăcini în mediul familial.
Oana Rotaru: Și profesorii recunosc faptul că părinții cu greu reușesc să vină la școală la ședințele cu părinții. Dacă vorbim de părinți, copii și profesori, cred că o bună comunicare între aceștia ar avea un rezultat extraordinar pe termen foarte lung, pentru că bullying-ul, cum bine știți, nu este numai în școală, este și în afara școlii, uneori o găsim în familie și cred că este responsabilitatea fiecărui om în a susține în primul rând copiii, să fim atenți la nevoile lor și faptul că ei doresc să fie ascultați. Iar în momentul când bullying-ul apare trebuie să știm de ce, să mergem la cauză, la sursă.
În județul Iași, în ultimele 3 luni au fost înregistrate 3 acțiuni de bullying care s-au finalizat cu spitalizări în rândul elevilor.
Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Poliție, Anca Vîjiac, a subliniat rolul părinților şi al cadrele didactice în prevenirea situațiilor conflictuale.
Anca Vîjiac: Este foarte important pentru membrii familiei să păstreze o relație apropiată cu copiii și să cunoască situațiile lor școlare, de asemenea eventuale conflicte pe care le au sau neînțelegeri cu ceilalți colegi. De asemenea, este foarte important să cunoască și grupul de prieteni pe care îl au și preocupările lor. Totodată, cadrele didactice au și ele un rol important de a identifica eventuale conflicte care pot izbucni între elevi, să le identifice și, de ce nu, să intervină și să ne solicite sprijin, dacă este cazul, pentru ca împreună cu specialiștii de la prevenire să luăm măsuri astfel încât tinerii să conștientizeze riscurile la care se expun și consecințele pe care le pot genera astfel de fapte.
La nivel național, în acest an, s-au înregistrat 373 de infracțiuni școlare.
S-au înregistrat 330 de victime, dintre care 14 profesori. (Radio Iași/ Constantin Mihai/ FOTO radioiasi.ro)