România se află în clasamentul ţărilor cu cele mai mari rate de creştere a producţiei agricole pentru anul 2021
Publicat de gabrielarotaru, 14 noiembrie 2022, 07:41
România se află în clasamentul ţărilor cu cele mai mari rate de creştere a producţiei agricole anul trecut, cu un plus de 25 de procente, alături de Bulgaria şi Cehia.
Producţia agricolă din Uniunea Europeană a crescut cu 8 la sută, anul trecut, faţă de anul anterior.
Conform Eurostat, România – cu 5 procente – este una dintre cele şapte ţări care contribuie semnificativ la volumul producţiei agricole, la nivel european. Cu toate acestea, preţurile produselor alimentare au cunoscut o creştere puternică în ultimul an. Dintre acestea, zahărul a înregistrat cea mai mare scumpire, cu o creştere de 62%.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică, creşteri semnificative, de aproape 40%, au înregistrat şi preţurile la ulei şi cartofi.
La mărfurile nealimentare, cele mai mari creşteri au fost la gaze de 40%, energie electrică – 27%, energie termică – 23% şi combustibil, cu un plus de 20%.
Serviciile de telefonie s-au ieftinit cu 0,76%, aceasta fiind şi singura ieftinire înregistrată în luna octombrie a acestui an faţă de octombrie 2021.
De la lună la lună, în septembrie faţă de august, cele mai importante creşteri de preţuri au fost consemnate la zahăr – 12%, cartofi – 8% şi ouă – 7%.
Singurul produs alimentar care s-a ieftinit a fost uleiul, preţul înregistrând un recul de 0,03%.
De asemenea, combustibilii s-au ieftinit cu 1%, aceasta fiind singura ieftinire la mărfuri nealimentare.
INS a mai anunţat că rata anuală a inflaţiei a coborât uşor la 15,32% în octombrie, de la 15,88% la sută în septembrie.
Banca Naţională se aşteaptă ca inflaţia să mai crească temperat spre finele anului, iar apoi să intre pe o traiectorie descrescătoare graduală, ce coboară la nivelul de o cifră la începutul anului 2024. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)