IAȘI: Marșul Pietonilor și Bicicliștilor va avea loc duminică, 20 noiembrie
Publicat de gabrielarotaru, 16 noiembrie 2022, 10:37
Pietonii și utilizatorii de biciclete ieșeni, nemulțumiți de haosul de pe trotuare sunt așteptați duminică la marș.
Marșul Pietonilor și Bicicliștilor va avea loc duminică, 20 noiembrie, începând cu ora 11 și este organizat de Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA), un grup de inițiativă din Iași, din care fac parte 10 organizații nonguvernamentale.
Ieșenii cer autorităților să redea trotuarele pietonilor, să desființeze benzile roșii de pe trotuar, nesigure, pe care sunt obligați utilizatorii de biciclete să pedaleze și să realizeze piste corecte de biciclete, care să încurajeze acest mod de deplasare eficient și prietenos cu mediul.
Risc de accidente pe trotuarele cu benzi pentru biciclete
„Pe trotuarele din Iași te poți accidenta oricând! Benzile roșii care le traversează, considerate „ piste” de
administrație, pun în pericol atât pietonii, cât și utilizatorii de biciclete și trotinete. Exemplele de accidentări sunt foarte multe și unele, chiar grave – julituri, luxații, fracturi. Despre acestea puteți citi în detaliu pe pagina de facebook a APTA, unde zeci de ieșeni ne-au contactat să ne povestească întâmplările prin care au trecut. Astfel, pe trotuarele din Iași este un calvar să circuli. Oficial, în Iași sunt 49 de kilometri de benzi pentru deplasarea pe bicicletă. Simpla existență în statistici a pistelor neconforme de pe trotuare blochează construirea unei infrastructuri reale pentru circulația bicicletelor. Folosirea bicicletei nu este un moft, nu este o joacă, ci răspunde nevoii de deplasare a unui important segment de locuitori ai Iașului”, a declarat Alex Luchici, președintele APTA.
Trotuare nesigure pentru pietoni. Utilizatorii de biciclete/trotinete nu ar trebui să fie nevoiți să circule pe acolo!
Conducătorii auto s-au obișnuit să vadă utilizatorii de biciclete pe trotuar, astfel încât atunci când se întâlnesc cu ei pe stradă nu știu întodeauna cum să reacționeze. Pe de altă parte, benzile nu respectă normativele de construcție: sunt înguste, prost amplasate, de multe ori chiar pe mijlocul trotuarelor, construite din pavele, întrerupte, cu stâlpi pe mijloc și alte obstacole, într-un cuvânt nesigure.
”Pe trotuare, cei mai vulnerabili ieșeni sunt părinții cu cărucioare, copiii, vârstnicii, persoanele cu dizabilități locomotorii, nevăzătorii. Aceste benzi pentru biciclete au fost realizate ca parte din proiecte ample de reamenajare stradală fără să se țină cont ca spațiul să fie organizat corect și echitabil pentru toți participanții la trafic – șoferi, utilizatorii de biciclete, pietoni”, a adăugat Alex Luchici.
Petiția și proiectul Iașul iubește pietonii și bicicliștii
În tot acest context, APTA a inițiat proiectul Iașul iubește pietonii și bicicliștii în cadrul căruia va avea loc și
marșul de duminică. Întâlnirea este programată la ora 11, în fața Palatului Culturii. La eveniment sunt așteptați sute de participanți – toate categoriile de pietoni: părinți cu copii mici, bunici, persoane cu dizabilități, utilizatorii de biciclete și trotinete.
”Acum e momentul să fim auziți și să afle întreaga comunitate că vrem infrastructură adevarată. Este clar că societatea civilă și cetățenii nu pot construi infrastructura potrivită unui oraș pentru oameni – aici e rolul administrației. Dar putem să luăm atitudine. Cât mai mulți. Să vorbim despre asta. Să arătăm că este o nevoie reală, importantă și urgentă. De aceea încurajăm cât mai multe persoane să semneze petiția „Vrem trotuare libere și piste reale pentru biciclete!” ce poate fi accesată la acest link https://campaniamea.declic.ro/petitions/vrem-trotuare-libere-si-piste-reale-de-biciclete”, a subliniat Alex
Luchici.
De asemenea, susținem „Master Planul pentru circulația bicicletelor în Municipiul Iași”, un document strategic care presupune proiectarea la standarde europene a rețelei pistelor pentru mijloacele active de deplasare, prietenoase cu mediul.