123 de percheziţii în Bucureşti şi 19 judeţe, la persoane bănuite de şantaj în domeniul jocurilor de noroc
Publicat de Andreea Drilea, 23 noiembrie 2022, 19:01
UPDATE – 40 de persoane urmează să fie duse la audieri, după cum a declarat procuror-șef din cadrul DIICOT București, Ramona Bolla: În cauză s-a reținut faptul că membrii grupului infracțional organizat a urmărit să împiedice extinderea sălilor de joc concurente, pentru a permite dezvoltarea propriei rețele de săli. În acest scop, aceștia au creat o structură de forță, care a fost folosită și pentru a împiedica anumiți clienți să revendice câștigurile însemnate obținute în localurile administrate de grupare, dar și pentru a disciplina clienții recalcitranți, cărora le era interzis accesul în sălile de joc și care erau siliți, în afara cadrului legal, să dezdăuneze membrii grupului pentru prejudiciile aduse aparatelor de joc aparținând acestora.
(Radio Iași/Constantin Mihai)
UPDATE – Peste 120 de percheziţii au avut loc, astăzi, în Bucureşti şi în 19 judeţe, între care Iaşi, Suceava, Botoşani, Bacău şi Vrancea, la membrii unei grupări care au urmărit să împiedice extinderea sălilor de jocuri de noroc concurente.
Acuzaţiile sunt de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, lovire sau alte violenţe, distrugere şi favorizare a făptuitorului.
Cu amănunte, Constantin Mihai: Trei din frații Corduneanu sunt audiați de procurorii DIICOT. Dosarul este instrumentat de structura centrală, de către serviciul grupări infracționale violente. Cei 3 frați chemați la audieri sunt Adrian, Constantin și Bogdan. De altfel, Adrian a fost reținut în urmă cu aproape o săptămână într-un alt dosar, de cămătărie. De data aceasta, au avut loc 123 de percheziții domiciliare în toată țara. Perchezițiile au fost în mai multe județe, dar o parte au avut loc și în Moldova, mai ales în județele Botoșani și Suceava, dar și în Bacău, Vrancea și Iași. 40 de persoane sunt audiate la această oră printre acestea, și cei 3 Corduneni, Adrian, Constantin și Bogdan. În ultimii 4 ani aceștia au împiedicat alte persoane din lumea interlopă să deschidă săli de noroc concurente, doreau să controleze întregul sistem. Pe de altă parte, împiedicau anumiți clienți din lumea interlopă să acceadă în săli de noroc, chiar dacă acest lucru totuși se întâmpla la plecare, erau deposedați în mod violent de veniturile obținute.
Poliţiştii Capitalei – Serviciul Grupuri Infracţionale Violente, împreună cu procurorii DIICOT, pun în aplicare, miercuri dimineaţă, 123 de mandate de percheziţie domiciliară la domiciliile şi imobilele deţinute sau folosite de mai multe persoane fizice, precum şi sediile şi punctele de lucru ale unor persoane juridice, în municipiul Bucureşti şi 19 judeţe, într-o cauză în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, lovire sau alte violenţe, distrugere şi favorizarea făptuitorului.
‘În cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2018, ar fi fost constituit, la nivel naţional, un grup infracţional organizat care a avut ca scop comiterea, în principal, a unor infracţiuni de şantaj, având ca obiect domeniul jocurilor de noroc. Membrii grupului, prin aplicarea a diferite forme de şantaj reprezentanţilor unor societăţi comerciale, ar fi urmărit eliminarea concurenţei în acest domeniu’, informează un comunicat al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB) transmis, miercuri, AGERPRES.
Acţiunile au loc în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Braşov, Iaşi, Suceava, Botoşani, Tulcea, Constanţa, Cluj, Timiş, Vrancea, Buzău, Bihor, Vâlcea, Dolj, Gorj, Sibiu, Bacău, Mureş şi Sălaj.
De asemenea, prin folosirea unor metode similare şi întrebuinţarea de acte de violenţă, aceştia ar fi împiedicat anumiţi clienţi, care realizau câştiguri însemnate, să intre în posesia acestora.
‘Totodată, ar fi interzis clienţilor care generau probleme să revină în sălile de jocuri, ce erau controlate de membrii grupului infracţional organizat şi ar fi recuperat de la aceştia prejudiciile aduse bunurilor din localuri’, arată sursa citată.
La sediul DIICOT – Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, 40 de persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfăşurarea activităţilor infracţionale.
Acţiunea beneficiază de sprijinul Direcţiei de Investigaţii Criminale şi Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul Poliţiei Române, precum şi al Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti şi serviciilor de investigaţii criminale din Bucureşti şi judeţele în care se efectuează percheziţii.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române şi de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul DIICOT.
La acţiune participă luptători din cadrul SIAS – IGPR şi forţele Jandarmeriei Române. AGERPRES/FOTO imagine ilustrativă