Galaţi: Reprezentanţi a zece instituţii cultural-educative din ţară participă la Conferinţa ‘Restitutio es’ dedicată restaurării
Publicat de gabrielarotaru, 25 noiembrie 2022, 12:12
Reprezentanţi a zece instituţii de învăţământ superior şi educative din ţară participă timp de două zile la ediţia a 5-a a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice ‘Restitutio es’, consacrată domeniului restaurării, informează, vineri, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.
Potrivit sursei citate, la manifestarea cultural-artistică participă reprezentanţi din ţară de la Universitatea Bucureşti, Universitatea ‘Lucian Blaga’ din Sibiu, Universitatea din Craiova, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul Naţional Peleş, Centrul de Pregătire pentru Patrimoniu ‘Constantin Brâncoveanu’ din Bucureşti, Muzeul Brăilei ‘Carol I’, Muzeul de Istorie ‘Paul Păltănea’ din Galaţi, Muzeul ‘Vasile Pârvan’ din Bârlad şi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos Galaţi.
Sesiunea de Comunicări Ştiinţifice ‘Restitutio es’ se desfăşoară la Galaţi pe parcursul a două zile, respectiv 24 şi 25 noiembrie, timp în care participanţii prezintă 22 lucrări ştiinţifice, repartizate pe cele patru domenii de activitate: restaurare icoană, restaurare carte, restaurare pictură pânză şi sculptură, restaurare metale, textile, ceramică, investigaţii şi conservare.
Această întâlnire se înscrie în seria manifestărilor organizate în Eparhia Dunării de Jos cu prilejul împlinirii a trei decenii de când Sfântul Apostol Andrei este ocrotitorul spiritual al municipului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos.
‘Sesiunea oferă posibilitatea cunoaşterii unor modele noi sau consacrate privind formele de degradare şi implicarea factorilor externi în apariţia lor, precum şi a metodelor de prezervare prin operaţiuni de conservare-restaurare. De asemenea, după această manifestare se doreşte a se publica un album al sesiunii, în care să fie cuprinse lucrările ştiinţifice prezentate din domeniul restaurării şi conservării bunurilor culturale de patrimoniu. Activitatea ştiinţifică se adresează atât specialiştilor din acest domeniul, cât şi studenţilor, elevilor şi tuturor celor interesaţi să afle tainele restaurării şi conservării patrimoniului’, precizează reprezentanţii Eparhiei Dunării de Jos.
Manifestarea se desfăşoară la Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos şi este organizat în parteneriat cu Asociaţia Conservatorilor şi Restauratorilor din România şi Departamentul de Teologie, secţia Artă Sacră, din cadrul Facultăţii de Istorie, Filosofie şi Teologie, Universitatea Dunărea de Jos din Galaţi. (Agerpres/ FOTO radioiasi.ro)