Luca Niculescu, premiat la Iaşi: Aderarea la OCDE – cea de-a treia mare şansă de modernizare a României
Publicat de Andreea Drilea, 1 decembrie 2022, 19:48
Pentru România, după intrarea în NATO şi UE, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) reprezintă cea de-a treia ancoră de stabilitate în lumea din care dorim să facem parte, lumea democraţiei, a valorilor, a economiilor prospere şi transparente, a afirmat, joi, la Iaşi, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Luca Niculescu, fost ambasador al României la Paris.
Aflat la Iaşi pentru a primi unul dintre ‘Premiile Naţionale ‘Negruzzi – 200’, secretarul de stat pentru procesul de aderare a României la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a declarat că pentru a primi scrisoarea de aderare la OCDE trebuie îndeplinite o serie de criterii.
‘Discuţiile cu cei de la OCDE sunt foarte serioase şi vor dura ceva timp. Sunt 26 de domenii şi 230 de instrumente. Este la fel ca la aderarea la Uniunea Europeană’, a spus Luca Niculescu.
El a arătat că, după aderarea la NATO şi UE, prin aderarea la OCDE România are o mare şansă de modernizare.
‘OCDE e văzut uneori ca un grup al bogaţilor, pentru că acolo ar fi cele mai bogate ţări din lume, dar sunt ţările cu economiile cele mai dezvoltate şi transparente. Nu este un grup al bogaţilor pentru bogaţi. Este grupul ţărilor care acţionează pentru o lume mai bună, mai justă şi mai puţin polarizată. Aderarea la OCDE e cea de-a treia mare şansă de modernizare a României din ultimele decenii. Sunt foarte convins că nu vom rata această ocazie’, a precizat Luca Niculescu.
În cadrul manifestării organizate de Ziua Naţională la Iaşi au fost premiate şi alte mari personalităţi ale societăţii contemporane. Este vorba despre preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, dar şi de prof. dr. Mihail Gabriel Dimofte, director medical al Institutului Regional de Oncologie din Iaşi şi profesor la Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iaşi.
Un premiu special, ‘Dana Konya-Petrişor’, instituit în 2021, în memoria strănepoatei familiei Negruzzi – iniţiatoare a proiectului, cofondatoare şi o prezenţă activă în desfăşurarea primelor cinci ediţii, a fost atribuit lui Călin Chirilă, actor al Teatrului Naţional ‘Vasile Alecsandri’ din Iaşi.
AGERPRES