(AUDIO) UMF Iași marchează 143 de la inaugurare printr-o serie de manifestări
Publicat de Andreea Drilea, 7 decembrie 2022, 17:58 / actualizat: 7 decembrie 2022, 19:30
La Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr. T Popa” din Iași, a început seria manifestărilor care marchează 143 de ani de la inaugurarea instituției de învățământ.
Rectorul universității, Viorel Scripcaru, a subliniat faptul că, în ultimii ani, toate facultățile din cadrul universității au căpătat vizibilitate atât la nivel naţional, cât şi internaţional.
Viorel Scripcariu: Un parcurs lung, dar care constatăm acum că și-a avut rostul și a reușit să facă atât de mult bine societății prin numărul mare de cadre medicale, de medici, de farmaciști, de dentiști, ingineri acum, care sunt în slujba pacientului, care au rolul de a face ca societatea să își continuă parcursul firesc cu bucurie. Bineînțeles că, dacă ne raportăm la anii de început, lucrurile sunt total schimbate, dar orice am spune, vizibilitatea actuală a Universității la nivel local, național și internațional este una dintre cele mai frumoase și bine meritate din întreaga perioadă de evoluție a Universității.
Totodată, Viorel Scripcaru a precizat că la Facultatea de Farmacie, în ultimii trei ani, se constată o neacoperire a locurilor în urma examenelor de admitere, însă această situaţie este valabilă în cazul tuturor facultăților de profile din UE.
Primul decan al Facultății de Medicină de după Revoluție, Gabriel Ionescu, s-a arătat nemulțumit, în cuvântul său, de birocrația exagerată care se constată la școlile doctorale și, pe de altă parte, a arătat că există o inflație de studenți și, ulterior, de medici.
Gabriel Ionescu: Este păianjenul birocrației, strict, cumplit. Cineva a trimis un dosar, ca îl pregătește pentru doctorat. Când am început să mă uit în hârtii – care niciodată nimeni nu o să le citească, n-au nicio valoare. Așa putem să discutăm într-o zi, numai strict, ce înseamnă doctorat, ce aduce, ce valoare are, cum pe unii blochează, cum pe alții împinge fără valoare, pe alții cu valoare ține jos și altele. Ăsta a fost un exemplu.
Profesorul Gabriel Ionescu a propus ca avansările să se facă pe baza unor merite medicale inconstestabile și şi-a exprimat dorinţa de flexibilizare a sistemului medical din România.
(Radio Iași/Constantin Mihai/FOTO radioiasi.ro)