Acceptarea României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen ar putea fi înscrisă pe ordinea de zi a Consiliului UE
Publicat de gabrielarotaru, 9 decembrie 2022, 07:57
Acceptarea României şi Bulgariei în spaţiul de liberă circulaţie Schengen ar putea fi înscrisă, la solicitarea preşedintelui Klaus Iohannis, pe ordinea de zi a Consiliului Uniunii Europene de săptămâna viitoare, la care participă şefii de stat şi de guvern.
Ar putea fi stabilită o poziţie favorabilă ţării noastre şi liderii europeni ar putea cere şi o nouă reuniune excepţională a Consiliului de Justiţie şi de Interne.
„Va fi prioritatea mea în acest mandat ca România şi Bulgaria să fie primite în Schengen„, a spus comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, dezamăgită şi ea după ce ieri, Austria nu a putut să fie înduplecată, deşi reprezentanţii tuturor celelorlalte 26 state membre au încercat să-l convingă pe ministrul de la Viena că merităm să fim acceptaţi în spaţiul de liberă circulaţie.
Potrivit unor surse participante, nefiind unanimitate s-a solicitat pauză în încercarea obţinerii unui compromis, la negocieri fiind reprezentanţii Comisiei, ai Germaniei, Olandei, Austriei şi celor două state candidate. Austria a propus luarea unei decizii în toamna anului viitor cu condiţia renunţării la vot, variantă respinsă de România, aşa cum s-a întâmplat şi cu propunerea pentru un vot în luna iunie. România a avansat pentru renunţarea la vot varianta semnării unei declaraţii prin care să se arate clar că o decizie va fi luată până la finalul anului, ceea ce ar fi însemnat că frontierele aeriene să intre în luna martie în zona Schengen, iar ulterior cele terestre, însă Austria a respins propunerea. Principiile care stau la baza Uniunii Europene şi crearea spaţiului de libertate securitate şi justiţie au fost umbrite de interesele politice interne ale Austriei a afirmat ministrul de interne Lucian Bode.
Lucian Bode: Votul împotriva propunerii preşedinţiei cehe nu este un vot împotriva României este un vot împotriva Uniunii Europene, în ansamblul său, şi împotriva unităţii noastre de care, din păcate, unii actori non-UE se pot bucura. În îndelungata sa istorie, României i s-au făcut multe nedreptăţi, de cele mai multe ori la realizarea acestora a pus umărul Rusia. Simţim că Rusia este pe cale să se mai bucure o dată de încă o nedreptate care i se face României. Eforturile noastre nu se vor opri până când România nu îşi va primi locul în rândul marii familii europene.
Ministrul de interne Vit Rakusan, reprezentantul preşedinţiei cehe a Consiliului Uniunii Europene: Din punctul meu de vedere, România şi Bulgaria sunt pregătite să facă parte din Schengen. Sunt convins că va veni şi vremea lor rapid.
Comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson s-a arătat dezamăgită de rezultatul votului privind aderarea României şi Bulgariei:
Ylva Johansson: Meritaţi să fiţi membri cu drepturi depline ai spaţiului Schengen, meritaţi să aveţi acces deplin la zona de liberă circulaţie. Aveţi sprijinul puternic al Comisiei.
Şi preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a arătat dezamăgită şi a postat pe o reţea de socializare că ambele state sunt pregătite şi meritau să intre în spaţiul Schengen. Ea a transmis Consiliului European să acţioneze şi să se asigure că este găsit un compromis. „Numai atunci suntem uniţi cu adevărat„, a subliniat Roberta Metsola. (Rador/ FOTO radioiasi.ro)