Localități izolate în sud-vestul țării în urma inundațiilor.
Publicat de andreeadaraban, 16 septembrie 2014, 08:00 / actualizat: 16 septembrie 2014, 9:15
Viiturile din sud-vestul ţării au pătruns în sute de gospodării, au provocat alunecări de teren şi au izolat mai multe localităţi. Două drumuri naţionale sunt blocate pe mai multe porţiuni. Autorităţile rămân în alertă în Timiş, Caraş-Severin şi Mehedinţi, unde pe mai multe râuri rămâne valabil codul portocaliu de inundaţii până la ora 14:00. Cel mai grav este în judeţul Mehedinţi, unde apele au făcut ravagii după ce au căzut şi 150 de litri pe metru pătrat într-o singură zi. În Orşova, pe faleza Dunarii ieri curgea un torent de câteva zeci de centrimetri. Tot mai rea este situaţia în localitatea Eşelniţa, unde câteva case au fost distruse.
După o zi dramatică în care un om a murit şi alţi doi au fost daţi dispăruţi şi noaptea a fost una teribilă pentru sute de oameni din Mehedinţi, clipe de groază au trăit doi şoferi aflaţi în tranzit pe DN6, care s-au trezit aproape îngropaţi în autotrenuri de un morman de pământ prăbuşit de pe versanţi.
Şoferii au avut de aşteptat ore bune pentru că circulaţia a fost paralizată complet. Un oraş devastat de ape este şi Orşova, unde un om şi-a pierdut viaţa.
Constantin Negulescu, viceprimar: Pierderile sunt foarte mari. Avem alunecări de teren, unde practic sunt afectate ziduri de sprijin, case care nu sunt inundate.
La Eşelniţa 1000 de oameni sunt fără energie electrică şi sunt izolaţi complet, după ce şuvoaiele au adus aluviuni pe DN 57 şi au rupt un pod pe drumul care îi lega de Orşova. Căutările celor doi dispăruţi de la Eşelniţa au rămas deocamdată fără rezultat.
Și în Caraş-Severin a plouat foarte mult. Apele care s-au scurs de pe munţi au pătruns în mai multe sate. În mare pericol este şi parcul istoric de mori de apă de la Rudăria, din comuna Eftimie Murgu. Este cel mai mare complex de acest tip din Europa şi riscă să fie distrus. Două mori sunt deja grav avariate, spune primarul comunei, Ilie Imbrescu.
Apa a crescut enorm pentru că a plouat sus la munte. Avem două mori care sunt în pericol să le ia. Sunt aplecate. Barajele de la mori, toate, /…/. /…/ ce se poate trage am tras, dar nu se pot apropia că are peste patru metri adâncime apa şi are o viteză draconică.
CFR Călători informează că două trenuri InterRegio care merg pe ruta Bucureşti-Timişoara vor circula deviat în zona cu inundaţii şi avertizează că s-ar putea să mai apară şi alte modificări. Ieri cinci trenuri au fost anulate, alte cinci au fost deviate şi au ajuns cu întârziere la destinaţie. CFR informează că pasagerii care aveau bilete şi posesorii de abonamente vor primi, la cerere, banii pentru călătoriile neefectuate.(Rador/FOTO opiniatimisoarei.ro)