Dialog intercultural / Mașina visului, redactor Lucian Merișca (16.12.2022)
Publicat de Iuliana Bubuianu, 16 decembrie 2022, 11:41
În casa lui Badralexi, din Munții Pindului – aici ne vom opri vineri seara, în emisiunea „Dialog intercultural / Mașina visului – ora 20,30 -21 – Radio România Iași – emisiune realizată de Lucian Merișca. Badralexi, pe numele său adevărat, Alexe Bardă, a fost un păstor aromân care, în sec. al 19-lea, s-a opus asimilării etnice a aromânilor de către greci și a încercat să promoveze autononomia locală aromână. Acest erou legendar local a întemeiat așezarea și tot el, mai târziu, a condus primele comunități de aromâni către ceea ce ei numeau patria-mamă, Regatul României.
Pe urmele vorbitorilor de limba română din Peninsula Balacanica, astăzi oprim într-un loc unde vedem steagul românesc pus la șosea: Koridalos, municipalitatea Kalabaka (lângă Meteora), județul Trikala. Proprietari de restaurant sunt vlahul Angheli Dimitros și soția sa, gălățeanca Paula.
Apoi mergem în cea mai veche stațiune de schi din Grecia, Selia de Jos, ori Kato Vermio din Imathia – așezare fondată prin 1826-1835 de către păstorii vlahi. Satul se mai numea Călivele al Badralexi, Colibele lui Alexe Bardă – un aromân care, în sec. al 19-lea, s-a opus asimilării etnice a aromânilor de către greci și a încercat să promoveze autononomia locală aromână. Acest erou legendar local a întemeiat așezarea și tot el, mai târziu, a condus primele comunități de aromâni către ceea ce ei numeau patria-mamă, Regatul României. Am stat acolo de vorbă cu un urmaș al lui Badralexi, locuind chiar în casa acestuia, Ghiorghios.
Și acum, mai pe larg…
Pe urmele vorbitorilor de limba română din Peninsula Balacanica, astăzi ne aflam la Koridalos, municipalitatea Kalabaka (lângă Meteora), județul Trikala – după cum ne explică o româncă, stabilită acolo de 28 ani… Așadar, aici, în Munții Pindului, vedem un steag românesc la șosea, în fața unui mic restaurant. Oprim și întâlnim localnicii vlahi, cu care discutăm despre zăpadă în Grecia… și despre satele vlăhești care se mai află în drumul nostru până la Aminciu sau Metsovo. Clienții români sunt bineveniți aici, pentru că soția patronului și în același timp bucătăreasa micului local, este originară din Galați! Paula, se numește ea. Iar pe proprietar, îl cheamă Angheli Dimitros.
Intrăm curioși în bucătărie, unde vedem cum doamna Paula, moldoveanca noastră, prepară pentru noi tzatziki, pastitsio, paputsakia = adică papucei din vinete sarmadaki, gigantes plaki și altele…
Ei, nu chiar de toate! Dar ce e cel mai bun lucru aici, este… lipsa de stres, relaxarea! ne spune româno-grecoaica, pe care o găsim ascultând… Radio Iași!…
În partea a doua a zilei – și a emisiunii… ne aflăm la Selia de Jos, ori Kato Vermio din Imathia. Kato Vermio sau Kato Seli – este un sat de munte situat la o altitudine medie de 1.500 de metri. Este considerat unul dintre cele mai înalte sate din Grecia. Are o populație permanentă de doar 75 de locuitori, dar aici se află cea mai veche pârtie de schi din Grecia… Stațiunea se află la 24 de kilometri de orașul Veria, fiind amenajată pe versanții vestici ai Muntelui Vermio .
Pentru cine dorește, mai multe detalii despre această interesantă așezare. A fost fondată între anii 1826-1835 de către păstorii vlahi, veniți din regiunile Avdela și Samarina. La anul 1900, în localitatea care intra în componența Imperiului Otoman, locuiau 3.000 de creștini vlahi. În timpul războaielor balcanice, în 1912, trupele grecești au intrat în sat și la 1913 Kato Seli a intrat în componența Greciei. În 1926, numele satului a fost preschimbat în Kato Vermio.
Face parte din Comuna Koumaria și se mai numea „Călivele al Badralexi”, Colibele lui Alexe Bardă – un aromân care, în sec. al 19-lea, s-a opus asimilării etnice a aromânilor de către greci și a încercat să promoveze autononomia locală aromână. Acest erou legendar local a întemeiat așezarea și tot el, mai târziu, a condus primele comunități de aromâni către ceea ce ei numeau patria-mamă, Regatul României.
…Vazandu-ne „Dacia” cu număr românesc pe străduțele în pantă, un localnic ne invită să intrăm la el în curte. Vom afla că mama lui era grecoaică pontică, tatăl – vlah din Pind, iar el a învățat limba română de la soția lui, din Arad – acolo unde a și emigrat, în 1992… Aici, în Munții Pindului, vine doar la casa de vacanță. Înregistrarea am făcut-o chiar în casa veche a fondatorului satului, Badralexi, casă pe care familia mixtă, aromân grec – româncă, au cumpărat-o și au renovat-o. Este vorba deci despre legendarul Badralexi, cel care a dus primii păstori vlahi din Samarina aici, întemeind așezarea – și cel care a dus apoi primii migranți aromâni, din Pind, în regatul României…