Recomandări ANPC pentru ca alimentele cumpărate să nu ne afecteze sănătatea
Publicat de Andreea Drilea, 23 decembrie 2022, 10:20
Cu doar două zile înainte de Crăciun, magazinele sunt aglomerate pentru ultimele cumpărături, în special pentru cele care ţin de produsele ce urmează să fie puse pe masă.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor are câteva recomandări pentru ca alimentele cumpărate să nu ne afecteze sănătatea şi să nu reprezinte bani aruncaţi pe fereastră.
Reporter: Adriana Leu – Ofertele promoţionale din această perioadă îi ajută pe comercianţi să scape de produsele din stoc, aşa că atunci când alegem să cumpărăm produse alimentare trebuie să fim foarte atenţi la calitatea acestora. Aspectul, mirosul şi culoarea sunt primele lucruri la care trebuie să fim atenţi atunci când vrem să cumpărăm carne, brânzeturi, fructe sau dulciuri. Achiziţionarea cărnii şi a produselor din carne se va face doar din locuri special amenajate, dotate şi autorizate, iar produsele trebuie să deţină ştampila de control sanitar veterinar. Carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt. În cazul produselor congelate trebuie verificat termenul de valabilitate şi ca ambalajul să nu fie deteriorat. În ceea ce priveşte laptele şi produsele lactate, consumatorii trebuie să fie atenţi ca ambalajul să nu fie umflat, altfel produsul nu mai este bun pentru consum. O atenţie deosebită trebuie acordată şi condiţiilor de depozitare. Produsele de patiserie trebuie procurate doar din locuri autorizate, curate şi bine întreţinute, în care personalul poartă echipament de protecţie sanitară şi manipulează produsele cu mănuşi curate sau de unică folosinţă. Un alt produs des cumpărat zilele acestea este ciocolata. Aceasta trebuie să deţină etichete cu informaţii complete în limba română. Din punct de vedere organoleptic, ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafaţă lucioasă, nestratificată şi fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere, cu culoare şi gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafaţa netedă, lucioasă, uscată şi nelipicioasă. Trebuie evitată cumpărarea ciocolatei de la vânzătorii ambulanţi, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic. În ceea ce priveşte comercializarea vinurilor şi a băuturilor alcoolice, trebuie să fim atenţi la datele specificate pe etichetă, la culoare, să fie fără depuneri sau impurităţi în suspensie. Indiferent de produsele pe care le cumpărăm, trebuie să verificăm preţurile afişate la raft, să coincidă cu cele marcate pe bonurile de casă. Rador/FOTO imagine ilustrativă radioiasi.ro